Venäjän Tatarstanille teknologiakeskus Lahteen

Venäjän liittovaltioon kuuluva Tatarstanin tasavalta perustaa teknologiakeskuksen Lahteen. Lahden tiede- ja yrityspuisto sekä Tatarstanin TechnoPark Idea allekirjoittivat sopimuksen Tatarstanin pääkaupungissa Kazanissa keskiviikkona 5.10.2011.

Kotimaa

Tatarstanilaiset vuokraavat keskukselle noin 300 neliömetriä tilaa tiede- ja yrityspuistosta.

Lahdessa venäläiset keskittyvät muun muassa uusien materiaalien tuotekehitykseen ja tutkimukseen.

Tiede- ja yrityspuisto avaa puolestaan edustuston Tatarstanin pääkaupunkiin Kazaniin.

Tataareilla on ollut jo vuosikausia tiivistä yhteistyötä Lahteen. Tiede- ja yrityspuiston mukaan suomalaisyritykset ovat saaneet tilauksia Tatarstaniin erityisesti jätehuollon alalla.

- Suomen kannalta Tatarstanin teknologiakeskus on merkittävä avaus tasavaltojemme väliselle teknologiselle yhteistyölle. Lahteen sijoittuva Tatarstanin teknologiakeskus on ensimmäinen tuotekehitykseen keskittyvä Venäjän ulkopuolelle perustettu teknologiakeskus Suomessa, kertoo kansliapäällikkö Hannele Pokka.

Pari viikkoa sitten julkistettiin tiede- ja yrityspuiston sopimus kiinalaisen Wuxin kaupungin innovaatiokeskuksesta Lahteen.

- Wuxin ja Tatarstanin innovaatio- ja teknologiakeskukset kypsyivät sattumalta samaan aikaan. Takana kummassakin on vuosien systemaattinen yhteistyö ja suunnittelu. Näiden keskusten myötä Lahden kaupungin asema merkittävänä kansainvälisenä cleantech-keskittymänä vahvistuu entisestään, korostaa Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta.