Vanhus kaipaa läheisiään ja ystäviä

Mielekäs vanhuus on terveyttä, ystäviä ja mielenvirkeyttä. Tätä mieltä ovat eri-ikäiset Yle Lahden katukyselyyn vastanneet ihmiset. Heistä on surullista, jos vanhuus on yksinäisyyttä ja laitosasumista.

Kotimaa
Pasi Takkunen / YLE

- Kuten Kari Tapion levyssä sanotaan, kunhan terveenä kuolla saisi. Olisi pirteä ja seurallinen, kuvailee hyvää vanhuutta Helenaksi esittäytyvä nainen.

Hän uskoo, että jokainen haluaa iäkkäänä asua mahdollisimman pitkään omassa kodissaan, jos vain terveydentila sen sallii.

- Myös ystävät ja läheiset ovat tärkeitä. Minullakin on sen verran ikää, että lapset auttavat siinä, mihin en itse pysty. Samoin on naapureiden kanssa. Jos mahdollista, autan itsekin, jos joku muu tarvitsee apua.

Eläkkeellä muutaman vuoden ollut Ossi uskoo, että vanhuudesta voi nauttia, jos pysyy terveenä ja on oma koti, jossa asua.

- On paljon ihmisiä, jotka menevät joka päivä ostoskeskukseen juttukaveria hakemaan. Siinä huomaa, että ystävää kaipaa joka päivä. Minulla on onneksi vaimo, joten juttua riittää välillä vähän liikaakin, hän nauraa.

Nuori nainen nimeltä Veera kiteyttää hyvän vanhuuden sanoman viisaasti.

- Se, että kokee itsensä nuoreksi ja terveeksi, vaikka olisi kuinka vanha. Pystyy ja haluaa tehdä asioita eikä jää neljän seinän sisälle. Omaisia ja läheisiä on lähellä. Elämässä on virikkeitä.

Mutta miten muiden sitten pitäisi kohdella varttunutta läheistä? Siihen on Veeran mielestä yksinkertainen resepti.

- Pitää kohdella kunnioittavasti. Ihmisten täytyy pitää huolta lähimmäisistään, ettei kukaan jää yksin ja syrjäydy.

Lähteet: YLE Lahti / Hanna Lumme