Sosiaalisesti lahjakas kehuu kakun

Sosiaalisissa tilanteissa pitää usein lausua rivienväleihin piilotettuja lauseita, jotka vain kuuluvat asiaan. Yle Lahden toimittaja Laura Mäkiniemi setvii suunvuorossaan, mitkä tilanteet ovat niitä, joissa on erityisen suotavaa olla huomaavainen ja osoittaa suusanallisilla taidoillaan sympatiaa.

Suunvuorot
Kakkulapio ja värikäs kakku
YLE Salla Jokivarsi

Ihmisten välisen kanssakäymisen koodisto on mutkikas. Erilaisissa tilanteissa pitää osata päästää suustaan sukkelia tilanteeseen passaavia lauseita, joita ympäristö odottaa. Ihan vain käsillä olevan tilanteen takia.

Näinä viikkoina yksi sun toinen pärskii ja arpoo, ollako sairas vai ei. Läheiseltä pitää löytyä empatiaa tai ainakin yritystä sentapaiseen. Siksi kuuluu sanoa: No sitä on nyt kyllä liikkeellä, olen kuullut tosi monen sairastavan. Tämä kommentti tuo lohtua aivastajalle. Ja antaa sanojastaan sopivan sympaattisen vaikutelman.

Toinen tarina ovat kaikenlaiset kissanristiäiset. Kuunnelkaapa vaikka seuraavan kerran kahvikekkereillä, mitä vierustoveri kommentoi maistettuaan ensimmäisen palan kakkua. Kermaa suupielissä tai suklaataikinan hiput poskella pitää sanoa seuraavasti: Tämä ei ole yhtään liian makeaa!

Oli lusikassa banaanikinuskia tai vaalealla suklaalla kuorrutettua tummaa, sanoo seuralainen: Tämä ei ole sitten yhtään liian pistävää! Juuri sopivan keveää, ja hedelmät raikastavat vaikutelmaa.

Voisiko kakusta sanoa niin kuin asia on? Ei. Se olisi törppöä ja hölmöä, sillä hyvä kakku on aina sopivan freesi.

No, nuhanenät ja kermakakut eivät ole kovin vakavia asioita. Ja sitä paitsi on varmaankin hyvää small talkia osata kohteliaisuusfraasit.

Mutta ollaanpa silti varpaillaan, kun seuraavan kerran avautuu keskustelu aina stressaavasta asuntokaupasta. Maakunnissa asuntomarkkinat eivät ole Helsingin veroisia ja kämpän kauppaaminen ei ole simppeli juttu.

Mutta, eihän se vaadi kuin sen yhden ostajan, että asunto on myyty!

No ei niin. Mutta kun viikko toisen jälkeen siivoaa asunnon näytöksi, hölkkää ulos ennen määräaikaa, törmää viime minuutilla kaapista napattu roskapussi kourassa jo asunnolle saapuvaan välittäjään ja pettyy näytön jälkeen laihaan antiin, se voi harmittaa.

Tuttava kysyy näytön jälkeen, miten meni. Ai, eikö taaskaan. No, mutta eihän se vaadi kuin sen yhden, joka tykkää!

Lähteet: YLE Lahti / Laura Mäkiniemi