1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Oulun Alaköökin paloa tutkitaan tuhopolttona

Oulun Hupisaarilla sijaitseva historiallinen Alakööki on tuhoutunut tulipalossa. Oulu-Koillismaan hätäkeskus sai silminnäkijöiltä kymmenen puhelua, joiden mukaan piparkakkutalona tunnettu rakennus on ilmiliekeissä.

Alaköökin tulipalo

Poliisi tutkii tulipaloa tuhotyönä. Jo varhain aamulla palon arvioitiin saaneen alkunsa talon ulkopuolelta, mikä viittaa tahallisuuteen.

Viranomaiset saivat tiedon palosta kello viiden aikaan torstaiaamuna. Sammutustöitä vaikeutti se, että raskailla paloautoilla ei pääse kapeita pyörätiesiltoja pitkin rakennuksen lähelle. Siksi sammutusvesikin jouduttiin ottamaan säiliöautojen sijaan viereisestä joesta.

Palomestari Kimmo Virkkala luonnehti paloa muutenkin vaikeaksi ja sitkeäksi sammutettavaksi rakennuksen monimutkaisten rakenteiden takia.

- Saavuimme paikalle täyden palon vaiheessa, eikä rakennuksen pelastamiseksi ollut mitään tehtävissä. Talon yläpohjan rakenteen vuoksi rakennukseen ei voinut lähettää pelastajia sammutustöihin, Virkkala sanoo.

Työntekijät järkyttyivät

Hupisaarten Kiikkusaaressa sijainnut Alakööki oli paikalla olleen Oulun ensimmäisen lastentarhan keittiörakennus, joka oli nykyisin kaupungin päiväkotikäytössä. Palo järkytti syvästi Ainolan päiväkodissa pitkään työskennelleitä lastentarhanopettajia.

Alakööki tunnettiin väkevästä panoksestaan vihreiden arvojen edistäjänä ja lasten luonnontuntemuksen kasvattajana. Päiväkodissa järjestettiin lapsille muun muassa luontoretkiä Hupisaarten vehreissä maisemissa.

Alakööki sai vuonna 2005 Oulun kaupungin Kestävän kehityksen tunnustuspalkinnon ansiokkaasta ja esimerkillisestä kestävän kehityksen periaatteet huomioivasta toiminnasta.

Historiallisesti arvokas rakennus

Järkyttyneenä tiedon Alaköökin palosta otti vastaan myös Pohjois-Pohjanmaan museon museolehtori Arja Keskitalo. Museolla ja Alaköökillä oli paljon yhteistyötä vuosien mittaan.

- Alakööki on järjestänyt esimerkiksi meillä täällä museossa työpajoja lapsille. Kun viime viikolla kävin päiväkodissa, siellä harjoiteltiin päiväkotilaisille tarkoitettua ohjelmaa, ja rekvisiittaa oli paljon. Nyt kaikki paloi tuhkana ilmaan, ja samalla tuhoutui myös kymmenen vuoden kova työ, Keskitalo sanoo.

Vuonna 1913 rakennettu talo edusti kansallisromanttista tyyliä. Varsinainen lastentarha tuhoutui Oulun pommituksissa vuonna 1940. Lastentarhan perusti Hanna Åström ja rakennuksen suunnitteli Viktor J. Sucksdorff. Alakööki oli Hupisaarten alueen viimeinen 1900-luvun alussa rakennettu rakennus.