Tuvalun vesivarat loppuvat parissa päivässä

Tuvalun viranomaiset ovat julistaneet hätätilan, sillä saarivaltion vesivarat ovat loppumassa muutaman päivän kuluessa. Tyynenmerenn keskellä sijaitseva Tuvalu on riippuvainen sateista, mutta sademäärä on puolen vuoden ajan jäänyt niin pieneksi, että asukkaiden vesivarat loppuvat kokonaan lähipäivinä.

luonto

Tuvalun vettä säännöstellään ankarasti. Pääkaupungin Funafutin asukkaat saavat kaksi ämpärillistä vettä päivässä. Tuvalussa elää kaikkiaan 11 000 ihmistä, jotka ovat jakautuneet yhdeksälle atollille.

Vesipulaa yritetään helpottaa rakentamalla pääsaarelle laitos, jolla poistetaan merivedestä suola. Laitoksen osia lennätetään paikalle Australian ja Uuden-Seelannin ilmavoimien koneilla.

Tuvalun asukkaat saavat käytännössä kaiken käyttövetensä sateista, jotka ovat jääneet hyvin vähäisiksi puolen vuoden ajan. Säätieteilijät syyttävät tapahtuneesta voimakasta La Nina -sääilmiötä. Kun kyseisen sääilmiö on voimassa, itätuulet puhaltavat sadepilvet pois Tuvalun alueelta ja sateita saadaan Tyynenmeren länsiosissa.

Lähteet: Reuters