1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Nobelin kirjallisuuspalkinto ruotsalaiselle Tomas Tranströmerille

Nobelin kirjallisuuspalkinto on myönnetty ruotsalaisrunoilija Tomas Tranströmerille. Ruotsin akatemia julkisti valintansa iltapäivällä Tukholmassa. Palkinnon arvo on 10 miljoonaa kruunua eli reilut miljoona euroa.

Tomas Tranströmer
Kirjallisuuden Nobel-palkinnon saa ruotsalainen runoilija ja kirjailija Tomas Tranströmer.

Tranströmer on 80-vuotias runoilija, kirjailija ja kääntäjä. Tranströmer on vuonna 1954 ilmestyneestä esikoiskokoelmastaan 17 runoa alkaen kuulunut eurooppalaisen nykyrunouden kärkeen. Hänen teoksiaan on käännetty yli 60 kielelle, enemmän kuin kenenkään toisen eurooppalaisen nykyrunoilijan.

- Hänen tiiviit, läpikuultavat mielikuvansa avaavat tuoreen lähestymisen todellisuuteen, perusteli Ruotsin akatemia Tranströmerin Nobel-palkintoa.

Runoilijana Tranströmer tunnetaan surrealistina, joka tutkii ihmismielen mysteereitä. Häntä on pidetty tärkeimpänä skandinaavisena kirjailijana sitten toisen maailmasodan.

Tranströmer on ollut jo vuosia Nobel-ennakkosuosikki. Ruotsalaistoimittajat ovat vuosittain odottaneet hänen asuntonsa ulkopuolella Nobel-päivänä. Heti palkinnon julkistamisen jälkeen yleisö puhkesi valtaviin suosionosoituksiin ja riemuhuutoihin Ruotsin akatemiassa.

Myös syrjäytyneiden kuntouttaja

Tukholmassa 15. huhtikuuta 1931 syntynyt Tranströmer on julkaissut 14 runokokoelmaa ja omaelämäkerran lapsuus- ja nuoruusvuosistaan. Hän työskenteli myös psykologina ja syrjäytyneiden, vankien ja huumeidenkäyttäjien kuntouttajana ennen kuin sai 1990 aivoverenvuodon. Sen seurauksena oli oikeanpuoleinen halvaantuminen ja afasia.

Kirjoittamista sairastuminen ei kuitenkaan ole estänyt. Ensimmäinen sairastumisen jälkeen kirjoitettu kokoelma Surugondoli (1996) myi Ruotsissa 30 000 kappaletta.

Tranströmeriltä on suomennettu Tammen kustantamana teokset Eläville ja kuolleille, Totuuden kynnys, Surugondoli ja Kootut runot 1954 - 2000, joka sisältää koko hänen siihenastisen tuotannon . Lisäksi suomeksi on ilmestynyt valokuvateos Tikkuja, jossa on Tomas Tranströmerin runoja.

- Monet runot vaikuttavat pettävän yksinkertaisilta, niistä alkaa hiljalleen paljastua erilaisia, esimerkiksi poliittisia vastakkainasetteluja. Runojen arkipäiväisen pinnan alla on usein toinen, vaikkapa tuonpuoleieksi kutsuttava, uskonnollinenkin todellisuus, kuvaa Tammi Tranströmerin tuotantoa.

Tammesta kerrottiin, että tällä hetkellä Tranströmenin suomalainen tuotanto on loppuunmyyty, mutta uusintapainos on tekeillä.

Tomas Tranströmer on palkittu myös Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnolla 1990, Neustadtin kansainvälisellä kirjallisuuspalkinnolla 1990, Ruotsin akatemian pohjoismaisella palkinnolla 1991 sekä ruotsalaisen kaunokirjallisuuden August-palkinnolla vuonna 1996.

Tranströmerin palkinto on kahdeksas ruotsalaiskirjailijalle myönnetty Nobel. Edellisen kerran Nobel meni Ruotsiin 1979, kun Eyvind Johnson ja Harry Martinson saivat palkinnon.