1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Nobelin rauhanpalkintoa veikataan nettiaktivisteille tai EU:lle

Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi veikataan muun muassa arabimaiden diktatuurihallintojen kaatumiseen vaikuttaneita nettiaktivisteja, naisten oikeuksia ajavaa afganistanilaista Sima Samaria, venäläistä ihmisoikeusaktivistia Svetlana Gannushkinaa ja Memorial-järjestöä sekä Euroopan unionia. Saaja julkistetaan tänään perjantaina klo 12 Suomen aikaa.

Ulkomaat

Palkinnonsaajan päättävän Nobel-komitean puheenjohtaja Thorbjörn Jagland sanoi Norjan yleisradion NRK:n haastattelussa torstaina, että rauhanpalkinnon saaja on nyt vähemmän ristiriitoja aiheuttava kuin viime vuonna palkittu kiinalainen toisinajattelija Liu Xiaobo. Kiina raivostui, kun palkinto annettiin vankilassa olevalle Liulle. Nobel-komitea perusteli valintaansa 54-vuotiaan Liun pitkällä ja ei-väkivaltaisella taistelulla ihmisoikeuksien puolesta Kiinassa.

Jaglandin mukaan tämänvuotinen valinta on ihmisiä yhdistävä, ja tieto palkitusta otetaan hyvin vastaan eri puolilla maailmaa. Hän kuitenkin lisäsi, ettei valinnasta selvitä ilman ristiriitoja. VG-lehdelle antamassaan haastattelussa Jagland sanoi palkittavan liittyvän asiaan, joka on ollut hänelle tärkeä koko hänen ikänsä.

Jagland on tunnettu EU-mielisyydestään, joten palkinto saattaisi mennä unionille. Palkitsemisperusteena voisi olla EU:n rooli jäsenmaiden rauhan takaamisessa vuosikymmenien ajan.

Arabikevään eli arbimaiden kansannousujen on arvioitu olevan hyvin todennäköinen palkittava. Palkinto voitaisiin antaa esimerkiksi autoritaariset hallinnot Tunisiassa, Egyptissä ja Libyassa kaataneita mielenosoituksia koolle kutsuneille nettiaktivisteille.

Myös naisten oikeuksia Afganistanissa ajavan lääkärin Sima Samarin ja ihmisoikeuksia Venäjällä edistävien Svetlana Gannushkinan ja tämän perustaman Memorial-ihmisoikeusjärjestön nimet ovat nousseet esille.

Palkinto on suuruudeltaan kymmenen miljoonaa Ruotsin kruunua eli yli miljoona euroa.

Lähteet: AP, AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi