1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aamun lehdet

Perjantaina lehdissä pohditaan velkakriisin leviämistä, suomalaista palkkakilpailua ja syöpään kuolleen Apple-johtaja Steve Jobsin nerokkuutta.

Kotimaan uutiset
sanomalehdessä näkyviä sitaatteja

Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan Euroopan unionissa varaudutaan yhä voimakkaammin velkakriisin ahdistamien pankkien tukemiseen. Lehden mukaan ranskalais-belgialaisen Dexia-pankin vaikeudet saattavat käynnistää jälleen uuden kierroksen jo neljättä vuotta jatkuvassa finanssi- ja velkakriisissä.

Eurooppalaisten pankkien tilaa seuraava European Banking Authority arvioi, että eurooppalainen pankkijärjestelmä tarvitsee noin 200 miljardin euron pääomavahvistuksen.

Samaan aikaan kun unionin päätöksentekijät etsivät markkinoita vakuuttavia keinoja eristää velkakriisin pesäkkeet ja pysäyttää kriisin leviäminen, kattaisi meillä Suomessa keskittyä yhä vakavammin siihen, miten me suojaudumme mahdollisia riskejä vastaan, lehti patistaa.

On harhaa kuvitella, että voimme selvitä edessä olevista haasteista joutumatta millään tavoin arvioimaan omaa toimintaamme uudelleen, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Työmarkkinaneuvottelujen hurmos meni jo

Keskisuomalaisen (siirryt toiseen palveluun) päätoimittaja Pekka Mervola pohtii työmarkkinaneuvottelujen henkeä otsikolla Hurmos meni. Mervolan mukaan keskitetyn tuloratkaisun aika on pysyvästi ohi, jos tänään ei työmarkkinajohtajien ja hallituksen välisissä keskusteluissa löydy uutta tietä sopuun.

Pysyvää on sen sijaan on eri alojen välinen palkkakilpailu ja siitä seuraavat lakot. Enää eivät kompromissit ole politiikassa tai taloudessa muodissa. Nyt ollaan voimakkaita mielipiteissä ja tavoitteissa. Suomesta on tullut mustavalkoinen yhteiskunta, kirjoittaa Pekka Mervola.

Teknologiateollisuudessa valmistaudutaan lakkoon

Kansan Uutisten Viikkolehti (siirryt toiseen palveluun) kertoo teknologiateollisuuden valmistautuvan isoon lakkoon. Metalliliiton, ammattiliitto Pron ja Sähköliiton julistama, 44:ää suuryritystä koskeva lakko alkaa 21. lokakuuta kello 6, jos sitä ennen ei päästä työntekijäosapuolta tyydyttävään ratkaisuun.

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aallon mukaan lakon ensimmäisen vaiheen vaiheen 44 yritystä on valittu siten, että lakko olisi heti alussa riittävän vaikuttava. Lakkoon osallistuisi noin 32 000 työntekijää ja toimihenkilöä.

Viinapulloihin varoitusmerkinnät?

Ilkka (siirryt toiseen palveluun) kertoo peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardssonin pohtivan varoitusmerkintöjen käyttöönottoa olut- viini- ja viinapullojen kyljissä. Uudistus on vasta suunnitteilla, mutta peruspalveluministerin mukaan mitään keinoja alkoholihaittojen vähentämiseksi ei tässä vaiheessa suljeta pois. Alkoholituotteiden varoitusmerkinnät ovat käytössä jo mm. Yhdysvalloissa ja Ranskassa.

Nerokkuus tarvitsee tilaa

Kaleva (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa syöpään menehtyneen Apple-yhtiön perustajan Steve Jobsin nerokkuudesta. Lehden mukaan Jobs oli monille kuin messias. Hänen jälkeensä maailmalla pohditaan nyt tosissaan, katoaako myös Applen innovatiivisuus.

Ylisanojen karsimisen jälkeenkin Jobsin toimintatavoista voi ottaa oppia. Voi kysyä, miten hänen laisiinsa jääräpäihin suhtaudutaan esimerkiksi suomalaisilla työpaikoilla?

Pohdintaa voi laajentaa siihen, miten meillä ylipäätään suhtaudutaan ihmisiin, jotka katsovat asioita toisin ja tuovat näkemyksensä rohkeasti julki? Mitätöidäänkö valtavirrasta poikkeavat ideat kummallisina tai mahdottomina, ja leimataanko ajatusten esittäjät vain hankaliksi tapauksiksi?

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi