1. yle.fi
  2. Uutiset

Moska roskaa julkkiksia

YLEn Kotikatsomossa loppuviikosta starttaava 8-osainen draamasarja Moska kertoo samannimisen skandaalilehden tekijöistä ja lehden kohteista. Jari Tervon käsikirjoittama ja Pirkka-Pekka Peteliuksen ohjaama sarja pohtii, onko mediapelissä voittajia.

kulttuuri
Moska
Yle

Moska on juorulehti, jonka leipiin astuu nuori valokuvaaja Raita Halikko (Krista Kosonen). Halikko pääsee pian jyvälle lehden toimintatavoista. Keksittyä juttua ei tarvitse lähteistä tarkastaa ja "yhteiskunnallisia epäkohtia" voi olla montaa sorttia. Lehteä johtaa diktaattorin elkein Touhu Lesonen (Maria Sid), joka moninkertaisti lehden levikin jokunen vuosi sitten suurentamalla kuvakokoja ja vähentämällä juttujen tekstiä.

Sarjan käsikirjoittajan, kirjailija, Jari Tervon, mielestä keltainen lehdistö on yhteiskunnallisesti merkittävä ilmiö.

- Se nyt kerta kaikkiaan on niin, että 7-päivää-lehden etusivulla on 20 kertaa enemmän yhteiskunnallista vaikutusvaltaa kuin Suomen Kuvalehden pääkirjoituksella, hymähtää Tervo.

Totuuksia ja "totuuksia" on ollut mediassa kautta aikojen

Kun Moskan genreä edustava 7-päivää-lehti 19 vuotta sitten aloitti toimintansa, monen mielestä viattomuuden aika suomalaisessa journalismissa oli ohi. Tervon mukaan sellaista aikaa ei ole koskaan ollutkaan.

- 70-luvulla koko valtajulkisuus kertoi siitä, miten Suomen ja Neuvostoliiton suhteet ovat loistavassa kunnossa ja miten kansojemme välinen veljeys ja ystävyys on noussut entistä korkeammalle tasolle, sehän oli täyttä valetta kaikki! Siihen verrattuna erilaisten julkkisten toilailut julkisuudessa, pienet sensaatiot, ovat erittäin pieniä valheita.

Moska-sarjan ohjannut Pirkka-Pekka Petelius näkee Tervon tekstissä harvinaislaatuista objektiivisuutta.

- Tässä jutussa ei ole minkäänlaista henkilökohtaista katkeruutta. Voisi tietysti ajatella, että Jarilla ja minulla on henkilökohtanen lehmä ojassa. Sellainen ajattelu pienentää tämän draaman lähtökohtia. Me emme voi ajatella niin, koska elämä on tässä tyylilaji, ei satiiri tai yhteiskunnallinen piikki johonkin suuntaan, sanoo Petelius.

Hyväksikäyttäjiä vai hyväksikäytettyjä?

Yhden ehdottoman totuuden Moska murjaisee - julkisuutta ei voi enää hallita, vaikka monet niin yrittävätkin tehdä. Moska-sarjassa kansanedustaja Jukka Kunnas etsii myönteistä julkisuutta itselleen ja perheelleen omien päämääriensä saavuttamiseksi.

- Yhdysvaltain presidentillä on 200 miestä ja naista töissä, joista tyhmimmätkin on käyneet sekä Harvardin että Yalen. Heidän ainoa tehtävänsä on saada Yhdysvaltain presidentti näyttämään hyvältä ja heiltäkään se ei onnistu, toteaa Tervo lakoniseen tapaansa.

Lähteet: YLE Uutiset / Päivi Puukka

Lue seuraavaksi