E-reseptien uskotaan vähentävän lääkkeiden väärinkäyttöä

Sähköisistä lääkemääräyksistä eli e-resepteistä toivotaan apua lääkkeiden väärinkäytön havaitsemiseen. Huhtikuun alusta lukien lähes kaikki Suomen apteekit ovat e-reseptivalmiudessa. Valmisteilla on lakimuutos, jonka myötä lääkäri voisi tarkistaa osan potilaan vanhoista lääkemääräyksistä ilman potilaan suostumusta. Lääkkeiden väärinkäyttö on arkea jo työterveysasemillakin.

terveys
Apteekissa käsitellään lääkepakettia.
Jarkko Riikonen / Yle

Työterveyslääkäri Tuomas Niemelän vastaanotolla Työterveystalossa asioi työssäkävijöitä johtajista duunareihin. Melkein viikoittain Niemelä pohtii, onko vastapäätä istuva potilas lääkkeiden väärinkäyttäjä. Joskus merkit ovat ilmiselviä.

- Potilas tulee päivystyskäynnille ja tietää tarkkaan vaatia jotakin tietyn nimistä lääkettä, tiettyä milligrammamäärää, ja sitten kun tarjoaa jotakin muuta, niin se ei sitten kelpaa, Niemelä kuvaa.

Espoon A-klinikkatoimen ylilääkärin Kaarlo Simojoen mukaan valtaosa päihdekäyttöön päätyvistä pillereistä hankitaan ihan tavallisilta lääkäreiltä.

- Sekä kunnalliselta että yksityiseltä puolelta, ja osallahan on tätä niin sanottua shoppailua, että käydään monella eri lääkärillä, että kun lääkärit kirjoittavat vain pieniä määriä lääkettä, niin käydään sitten vaikka kymmenellä eri lääkärillä, Simojoki kertoo.

Lääkärin on usein mahdotonta tietää, kuinka paljon vaikkapa voimakasta kipulääkettä muut ovat potilaalle määränneet. Tieto ei kulje julkisen ja yksityisen terveydenhuollon välillä, eikä lääkäriyritykseltä toiselle. Työterveyslääkäri Tuomas Niemelä muistuttaa, että lääkärin ja potilaan suhde perustuu molemminpuoliseen luottamukseen.

- No varmasti menee tapauksia ohi. Esimerkiksi kipu on asiana sellainen, että eipä sitä päälle päin, ei ole sellaista objektiivista mittaria, jolla, kun potilas puhuu voimakkaista hankalista elämää invalidisoivista kivuista niin lääkäri totta kai ensisijaisesti uskoo, mitä potilas kertoo, Niemelä sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan lakiesitystä, jossa voimakkaita keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä saisi määrätä vain sähköisellä lääkemääräyksellä eli e-reseptillä. Tieto menisi reseptikeskukseen, josta lääkäri voisi aina tarkistaa potilaan muut voimakkaiden lääkkeiden reseptit.

Lakiesitystä valmisteleva hallitusneuvos Pekka Järvinen muistuttaa, että väärinkäyttäjiä on potilaista vain pieni vähemmistö. Yksityisyyden suojaan liittyviä asioita joudutaan punnitsemaan.

- Saattaa olla joissain tilanteissa, että henkilö kokee kiusalliseksi jonkin vahvan unilääkkeen määrämisen tai mielialalääkkeen määräämisen, ja jos säädetään niin, että ne on aina kenen tahansa lääkärin nähtävissä niin silloin yksityisyyden suoja murentuu tältä osin, Järvinen toteaa.

Lähes kaikki apteekit pystyvät jo käyttämään e-reseptiä. Lakimuutos olisi kuitenkin mahdollinen vasta kahden vuoden kuluttua. Tuolloin yksityisenkin terveydenhuollon pitää olla valmis e-reseptin käyttöön.

Lähteet: Yle Uutiset / Tuukka Lukinmaa

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus