1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suurlähettiläät (yhtye)

Suurlähettiläät kiittää ja kumartaa takaovi avoinna

Suurlähettiläät-yhtye laittoi yllättäen alkusyksystä pillit pussiin ja pisteen yhtyeen tarinan perään. Ajatus lopettamisesta muhi yhtyeen keulahahmon Jussu Pöyhösen mielessä pitkään, kunnes elokuun lopussa päätös oli pakko pullauttaa ulos. Suurlähettiläät oli yksi 90-luvun suosituimmista kotimaisista bändeistä. Uransa aikana se ehti tekemään liki parituhatta keikkaa.

Suurlähettiläät (yhtye)
Illan viimeinen esiintyjä oli Suurlähettiläät laulajanaan Jussu Pöyhönen.
Illan viimeinen esiintyjä oli Suurlähettiläät laulajanaan Jussu Pöyhönen.YLE / Ari Welling

- Kyllä lopettaminen on pitkän ajatusprosessin tulos, eikä siihen liity mitään ikävää. Viime kevään ja kesän aikana vain alkoi kirkastua motivaation puute, sanoo Jussu Pöyhönen.

Vuosi sitten Pöyhönen kuvitteli, että voisi toteuttaa muita projekteja Suurlähettiläiden rinnalla. Pöyhösen kädenjälki näkyy muun muassa joidenkin suomalaisten artistien levyillä.

- Huomasin, että olin henkisesti todella voimakkaasti naimisissa Suurlähettiläät-homman kanssa. Luovassa mielessä on mahdotonta keskittyä kahteen tai kolmeen asiaan yhtäaikaa. Kokonaisvaltainen suurempi projekti tuntui kyllä melkein mahdottomalta, huokaa Jussu Pöyhönen.

Päätös oli vain Jussun

Jussu Pöyhönen kertoo, että yhtyeen kanssa on silloin tällöin puhuttu ääneen, miten kauan soittamista jaksetaan jatkaa.

- Onhan se tietysti eri asia puhua lopettamisesta kuin toteuttaa se. Bändin pojat reagoivat eri tavoin lopulliseen uutiseen. Ehdimme lisäksi äänittämään loppukeväästä parin biisin demot ja oikeastaan yksi kappale saatiin jo pitkällekin. Näihin ponnisteluihin nähden lopetuspäätös saattoi vähän harmittaa. Harmittaa myös itseäni, mutta joskus päätös on vain tehtävä, miettii Pöyhönen.

Suurlähettiläät aikovat hoitaa loppuvuodelle myydyt keikat sovitusti.

- Se on ihan hauskaa. Ihmisillä on vielä mahdollisuus tulla moikkaamaan, fiilistelee Pöyhönen.

Musiikissa takin kääntö on sallittua

Yhtyeen perinnöksi jäi julkaisemattomia, demoasteella olevia kappaleita.

- Pari hyvää biisiäkin on. Ehkä joku muu artisti voisi esittää niitä. Meillä on myös yksi levyllä julkaisematon kappale, jota ryhdyimme soittamaan keikoilla jo puolitoista vuotta sitten. Se on ollut ajaton ja hyvä keikkaralli. Aika näyttää mitä sille tapahtuu, kertoo Jussu Pöyhönen.

Yhtyeen lopetuspäätös ei ole aina yksiselitteinen. Vaikka Suurlähettiläiden kohdalla taru näyttää katkevan kerrasta poikki -meiningillä, aina voi tulla toisiin ajatuksiin.

- Koskaan ei kannata sanoa ei koskaan, ja takaovi pitää jättää auki. Tiedä vaikka vielä innostuisimme joskus myöhemmin. Ihmiset ovat sellaisia, että joskus pyörretään päätöksiä. Tosin nyt on sellainen tunne, ettei se tapahtu ainakaan ihan lähiaikoina.

Pöyhösen kalenteri on avoinna uusille suunnitelmille.

- Ei ole plakkarissa mitään tiukkaa suunnitelmaa. Ensivuoden aion viettää enimmäkseen biisin teossa ja tulevan suunnittelussa. Siitä sitten eteenpäin ja katsotaan mitä syntyy, hymyilee Jussu Pöyhönen.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi