1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. piirustus

Jokainen oppii piirtämään, kunhan rentoutuu

Jokainen voi oppia piirtämään, vaikka kuinka opettaja olisi aikoinaan koulussa lannistanut. Kaikki alkaa viivasta ja rentoudesta, neuvoo kuvataiteen opettaja.

piirustus
Viivoja paperilla
Yllä toimittajan viivat (kaareva musiikilla), alla opettajan töitä.YLE / Mari Siltanen

Ei tarvitse kuin käden, jalan tai vaikka suun, jolla pitää kynästä kiinni, jotta voi alkaa piirtää, sanoo kuvataidetta opettava kuvataiteilija Kanerva Niemelä.

- Jokainen voi oppia piirtämään ja kehittämään sitä taitoa siltä tasolta millä on.

Niemelän opettamalla kurssilla aloitetaan rentoudesta. Viivoja piirrellään ilmaan ja vasta seuraavaksi paperille. Aluksi viiva on vain viiva, mutta kun ajattelee jotain tunteita herättävää kuten lempikappaletta, muuttuu viivan luonne, kertoo Niemelä. Kun tehdään taidetta, halutaan ilmaista jotain, hän jatkaa.

Viivasta arjen kuvaamiseen

Teknisiä taitoja ja esimerkiksi mittasuhteita tai perspektiiviä voi opetella opettajan avulla tai kirjastakin. Pelkkä tekninen taituruus ei tosin tee autuaaksi.

- Joka vaiheessa, teknisen taituruuden rinnalla, taiteen tärkeämpi elementti on ilmaisua. Miten me kosketamme toisiamme.

Seuraava vaihe on mallista piirtäminen. Mallina voi olla esine, ihminen tai mitä vaan läheltä arkitodellisuudesta löytyy, Niemelä sanoo.

- Samalla voi alkaa työstää omaa uni- ja mielikuvamaailmaansa ja yhdistää niitä piirustuksiin.

Opettajankin asenne ratkaisee

Opettajasta riippuu paljon. Niemelä on tavannut kursseillaan usein ihmisiä, jotka ovat joskus olleet innostuneita piirtämään ja maalaamaan, mutta opettajat ovat koulussa lannistaneet. Niemelä kannustaakin etsimään opettajan, joka innostaa. Asenne tuo varmuutta ja taitoa.

- Jos hokee koko ajan, että en osaa, en osaa, niin ehkä teoskin kuvaa ei osaamista. Se, mitä hokee mielessä, vaikuttaa siihen mitä paperille syntyy.

Turhat paineet ja tarkat suunnitelmat kannattaa jättää sivuun piirtäessä. Esimerkiksi japanilaiset ovat piirtäneet vuosituhansien ajan sillä ajatuksella, ettei ajattele mitään, kertoo Niemelä. Trenditermi flowkin kuvaa piirtäjän ihannetilaa.

Vain viisi minuuttia riittää

Harjoittelematta ei opi, mutta ei piirtämisestä tarvitse tehdä kivirekeä. Harjoittelun määrä ei ole ratkaisevaa, vaan jo viisi minuuttia päivässä riittää, mikäli se on jatkuvaa, Niemelä sanoo.

- Usein meillä saattaa olla liian kovat vaatimukset. Kuvittelemme, että piirtäminen vaatii tuntien jokapäiväistä harjoitusta. Mieluummin vähemmän kerrallaan, mutta useammin.

Hyvä tapa olisi pitää piirustuslehtiötä mukana. Vaikkei olisikaan, voisi silti jäädä tarkkailemaan tilanteita.

- Voi pysähtyä katsomaan maailmaa, että mitä tästä piirtäisin ja mitä tässä hetken tunnelmassa on sellaista, jonka voisi vangita.

Koko ajan kannattaa säilyttää avoimuus itseään kohtaan ja opetella hyväksymään oma tyyli. Piirtämisen opettelu ei ole projekti, joka valmistuu.

- Tässä ei voi olla diiva, muttei voi lähteä siitäkään etten osaa mitään. Oikeastaan taide on itsetutkiskeluakin.

Lähteet: YLE Tampere

Lue seuraavaksi