Hamsteri tai hiiri ei ole harjoittelukappale

Eläintenviikon teemana on tänä vuonna ”pidä huolta pienistäkin”. Tällä halutaan muistuttaa, että usein ensimmäisiksi lemmikeiksi hankittavat pienet jyrsijät tai kanit eivät ole harjoittelukappaleita vaan tuntevia, eläviä yksilöitä.

jyrsijät
Naarashamsteri 50 Cent on luonteeltaan utelias...
YLE

Eläimen tunne-elämä ei riipu koosta. Ihan kuin kissat ja koirat, myös pienet eläimet tuntevat pelkoa, kipua ja mielihyvää, kertoo Sanna Torvinen

Hän työskentelee eläintenhoitajana lemmikkikauppa Black Bullissa Lahden Liipolassa. Pikkujyrsijöissäkin on Torvisen mukaan persoonia. Kahta samanlaista yksilöä ei ole edes yhden lajin sisällä.

Torvinen toivoo, että ihmiset ottavat selvää eläimestä, jonka aikovat hankkia. Kun ymmärtää eläimen käyttäytymistä, pääsee jo pitkälle.

- Onko eläin hämärä- vai päiväaktiivinen? Millaisia luontaisia tarpeita sillä on? Onko se kaivaja vai kenties kiipeilijä, joka tarvitsee kiipeilypaikkoja? Nämä vaikuttavat lemmikin valintaan, listaa Torvinen.

Tunne lemmikkisi

Sanna Torvinen on kouluttautunut koulutuskeskus Salpauksessa pieneläinhoitajaksi ja työskennellyt aiemmin eläinlääkäriasemalla.

Hän tietää, että pienten jyrsijöiden terveydentilan tarkkailu on haastavaa, koska saaliseläimenä pieni jyrsijä yrittää viimeiseen asti käyttäytyä normaalisti, vaikka jokin olisi vialla. Omistaja oppii erottamaan omasta lemmikistään, jos jokin on huonosti.

- Terveen ja sairaan eläimen tunnistaminen tulee kokemuksesta. Täytyy tuntea oma lemmikki ja sen tavat.

Suosituimpia pikkulemmikeistä ovat perinteisten hamsterin, kanin ja marsun lisäksi chinchilla ja Andien vuoristosta kotoisin oleva rottaeläin deku, joka on älykäs ja sosiaalinen laumaeläin.

Lemmikkiä hankkivan on muistettava, että hyvän huolenpidon lisäksi eläin tarvitsee lajista riippumatta omistajaltaan myös aikaa.

Lähteet: YLE Lahti