15 naista on saanut Nobelin rauhanpalkinnon

Perjantaina Nobelin rauhanpalkinnon saaneiden naisten määrä lisääntyi kolmella, kun tämänvuotisen palkinnon saajiksi nimettiin Ellen Johnson Sirleafille, Leymah Gboweelle ja Tawakkul Karmanille. Nobelin rauhanpalkinnon on nyt saanut yhteensä 15 naista. Palkinto on jaettu vuodesta 1901 lähtien.

Ulkomaat

Kaikkien naisnobelistien joukossa on yhteensä 43 naista. Puolalainen Marie Curie on palkittu Nobelilla kahdesti. Vuonna 1903 hän sai fysiikan Nobelin ja 1911 kemian Nobelin.

Nobelin rauhanpalkinnon on saanut aiemmin muun muassa Äiti Teresa vuonna 1979 sekä vuonna 1991 burmalainen oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi, joka on yksi maailman tunnetuimmista mielipidevangeista.

Myös ruotsalainen diplomaatti, poliitikko ja kirjailija Alva Myrdal on palkittu Nobelin rauhanpalkinnolla vuonna 1982.

Edellisen kerran Nobelin rauhanpalkinto jaettiin naiselle vuonna 2004, jolloin palkinnon sai kenialainen ympäristöaktivisti Wangari Maathai.

Ensimmäisen kerran Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin naiselle vuonna 1905. Silloin palkinnon sai itävaltalainen paronitar Bertha Sophie Felicita von Suttner, joka kirjoitti sodan vastaisen kirjan Aseet pois!. Hän oli myös maailman vanhimman kansainvälisen rauhanjärjestön Permanent International Peace Bureaun (IPB) puheenjohtaja.

Lähteet: YLE Uutiset, Reuters