Kaksi päiväkotia nopeasti remonttiin Mikkelissä

Mikkelissä kaksi päiväkotia aiotaan remontoida mahdollisimman pian. Sekä Emolan että Saksalan päiväkodissa on painittu jo jonkin aikaa sisäilmaongelmien kanssa.

Emolan päiväkotia on remontoitu vastikään. Emolassa uusittiin kesällä jo osa lattiapinnoista. Kuva: YLE / Susanna Pekkarinen

Molemmissa päiväkodeissa 1980-luvulta peräisin olevat muovimatot ja niiden liimat luovuttavat sisäilmaan niinsanottuja VOC-yhdisteitä, jotka aiheuttavat oireita niin henkilökunnalle kuin lapsille.

Lisäksi rakenteista on löytynyt eriasteisia home- ja mikrobivaurioita. Emolassa remonttia tehtiin jo kesällä, mutta remonttisiivous jäi tekemättä, mikä lisäsi joidenkin työntekijöiden oireita entisestään.

- On sairastettu jatkuvasti tänä syksynä. Sijaisia saadaan, mutta heille suositellaan, että eivät tulisi tänne, sillä he sairastuvat oltuaan täällä pari päivää, sanoo kertoo Emolan päiväkodin erityislastentarhanopettaja Jaana Vainio.

Auttaako remontti?

Kiinteistöjohtaja Riitta Väänänen Mikkelin kaupungilta kertoo, että parhaillaan käydään neuvotteluja päiväkotien kanssa siitä, kummassa remontti aloitetaan ensin.

Parhaassa tapauksessa remontti alkaisi jo tämän vuoden marraskuussa. Ongelmana on päiväkotitoimintaan sopivien väliaikaisten tilojen puute. Emolan päiväkodissa on noin 50 lasta ja Saksalassa 80.

Väistötiloiksi vaihtoehtoina ovat Kalevankankaan koulu tai Vanamon koulu. Kalevankankaan koulun käyttö päiväkotina edellyttäisi esimerkiksi piha-alueen aitaamista.

Saksalan päiväkodin remonttiin on varattu 600 000 euroa, Emolan kunnostuksiin 100 000 euroa. Huolta kuitenkin herättää, tuovatko nämäkään korjaukset parannusta.

- Kyllä mietityttää, tehdäänkö tämä nyt kunnolla; että mennäänkö rakennus kunnolla läpi, sanoo kertoo Emolan päiväkodin erityislastentarhanopettaja Jaana Vainio huolestuneena.