1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ortodoksinen kirkko on laulava kirkko

Ortodoksisessa liturgiassa kaikuu vahvana kirkkolaulu ja uutta sakraalista musiikkia sävelletään koko ajan. Jumalanpalveluksissa ainoa sallittu instrumentti on ihmisääni. Ortodoksista kirkkoa kutsutaankin usein laulavaksi kirkoksi.

Kotimaan uutiset
Yle/ Merja Sirilä

Ortodoksisessa jumalanpalveluksessa joko lauletaan tai luetaan laulaen eli resitoidaan. Tampereen ortodoksisen seurakunnan nuori kanttori Heikki Hattunen siteeraa vanhaa kirkkoisää.

- Kirkkoisä Basilius Suuri on sanonut, että niin kuin lääkäri, joka antaessaan pahanmakuista lääkettä laittaa astian reunalle vähän hunajaa, että se maistuu hyvältä ja tulee otettua, niin samalla lailla tämä oppi joka on työlästä omaksua, niin se puetaan kauniiseen asuun jotta se jää mieleen paremmin. Niin kuin tiedetään, laulut jäävät mieleen paremmin.

Tamperelainen Timo Ruottinen on jo usean vuosikymmenen ajan säveltänyt liturgisia, suomeksi käännettyjä pyhiä tekstejä. Säveltäjän tehtävänä on saada sanat soimaan.

- Tärkeätä siinä on se, että se on sakraalia musiikkia ja toimii liturgisena kokonaisuutena, liturgisena draamana.

Vaikka sävellykset ovat uusia, ortodoksikirkoissa eivät kaiu modernit laulut ja rytmit, sanoo kanttorin työn ohella myös kirkkomusiikkia säveltänyt Heikki Hattunen.

Lähtökohta on se että hän palvelee kirkkoa ja kirkon tekstejä eikä modernisti toteuta itseään. Kyllä se lähtökohta on jumalanpalveluksessa ja siinä tekstin tukemisessa.

Pääsiäisen alusviikko on ortodokseille suuri viikko.

- Kyllä nimenomaan se on vuoden hienoin viikko draamallisesti ja liturgisen rikkauden täysi tuleminen.

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi