1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tee

Pussitee ei ole pyhäinhäväistys

Tietämys teejuomista lisääntyy kovaa vauhtia. Varsinkin nuoret kokeilevat rohkeasti maailmalla maistamiaan teelajikkeita ja tietävät niistä paljon. Vaikka haudutettua irtoteetä pidetään niin sanotusti oikeana teenä, ei pussiteenkään hörppiminen ole pyhäinhäväistys, sanoo teekauppias.

Teen voi valmistaa monella tavalla. Kuva: YLE / Hanna Lumme

- Kahvi on suomalaisten suosikkijuoma, mutta tee tulee kovaa vauhtia perässä, sanoo lahtelaisen Maustemestan kauppias Sanna Vilenius.

Hänen havaintojensa mukaan tee ja kahvi rytmittävät vuorokautta: aamulla nautitaan kahvia, illalla teetä. Etenkin nuoret kokeilevat innokkaasti rooibos- sekä mate-haudukkeita ja muita teelajikkeita.

- Nuoret ovat hyvin tietoisia erilaisista teelaaduista, koska ovat matkustelleet maailmalla ja maistelleet. Minäkin saan heiltä tietoa.

Suomessa suosituimpia teelajikkeita ovat Vileniuksen mukaan musta ja vihreä tee. Myös valkoisen teen nautiskelijakunta kasvaa.

Parhaat lehdet irtoteehen

Sanna Vileniuksen puodin hyllyt täyttyvät pääosin irtoteestä eli paperipakkauksiin laitetuista teenlehdistä. Valmiiksi annospusseiksi pakattuja teepusseja on vain muutamaa laatua.

Pussi- ja irtoteen ero on kuin yöllä ja päivällä, kertoo kauppias.

- Teepensaan parhaat lehdet otetaan irtoteehen. Jäljelle jäävät oksat ja sekunda käytetään pussiteehen, hän valaisee makueroja.

Moni suomalainen valmistaa kuitenkin arkiteensä laittamalla kuppiin kiehuvaa vettä ja huljauttamalla siellä teepussia.

Sanna Vileniuksen mukaan pussiteen käyttö ei ole suoranainen ”pyhäinhäväistys”.

- En tuomitse ketään, jos joku tykkään pussiteestä ja laittaa sekaan maitoa. Kokeilemalla moni kuitenkin siirtyy oikeaan teehen, jossa on hienostuneet ja parhaat maut.

Valmistukseen oikeat välineet

Teeharrastajilla on Suomessa on yhdistyskin, Teen ystävät. Yhdistys on kritisoinut kahviloissa ja ravintoloissa tarjottavaa teetä lähinnä esanssinmakuisiksi pusseiksi kahvinmakuisessa vedessä.

Sanna Vilenius on pannut merkille saman piirteen. Yleensä ainoa vaihtoehto on haudutetun juoman sijaan pussitee ja veden lämpötilassakin on toivomisen varaa. Asiakasta odotellessaan juoma usein kitkeröityy ja väljähtyy.

Vilenius vertaa suomalaista tarjontaa eurooppalaisiin teehuoneisiin, joissa juoma valmistetaan irtoteestä asiakkaan odottaessa.

Kotioloissa teen valmistaminen onnistuu parhaiten, kun vesi on puhdasta ja tee haudutetaan keraamisessa tai lasisessa kannussa, jota ei ole käytetty kahvin tarjoiluun. Lisäksi tarvitaan haudutusvälineet, irtoteetä ja oikean lämpöistä vettä. Veden lämpötila ja haudutusaika vaihtelee sen mukaan, mitä teelajiketta käytetään.

- Valmistuksessa on paljon eroja ja vivahteita, mutta aloittelijakin saa näillä ohjeilla aika helposti hyvää teetä, vinkkaa Sanna Vilenius.