1. yle.fi
  2. Uutiset

Anna Politkovskajaa muistettiin murhan vuosipäivänä

Ihmisoikeuksia puolustaneen venäläistoimittajan Anna Politkovskajan murhasta tuli perjantaina kuluneeksi viisi vuotta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Suomen osasto järjesti muistopäivän tapahtumia useilla paikkakunnilla.

Kotimaan uutiset
Kynttilärivistö maassa Venäjän suurlähetystön aidan edessä sekä Anna Politkovskajan kasvokuva.
Anna Politkovskajaa muistamaan kerääntyneet ihmiset sytyttivät Venäjän suurlähetystön eteen satoja kynttilöitä Helsingissä perjantai-iltana.Matti Ikonen ja AP Graphics Bank

Helsingissä noin 70 ihmistä sytytti muistokynttilöitä Venäjän suurlähetystön edessä iltakuudelta. Poliisin mukaan tilaisuus sujui erittäin rauhallisesti.

Tapahtumia järjestetiin myös Turussa, Tampereella, Hämeenlinnassa, Joensuussa, Oulussa, Rovaniemellä ja Vaasassa.

Janakkalassa, Järvenpäässä, Kouvolassa, Savonlinnassa ja Tuusulassa vedottiin myös sananvapauden puolesta.

Amnestyn muistopäivä oli kansainvälinen. Venäläiset kansalaisaktivistit ja journalistit joutuvat yhä "uhkausten, pelottelun, hyökkäysten ja jopa murhien kohteeksi", Amnesty varoitti perjantaina raportissaan. Amnesty vaati Venäjää tutkimaan aktivisteja vastaan tehdyt hyökkäykset perin pohjin.

Murha edelleen hämärän peitossa

Venäläisviranomaiset eivät ole vieläkään selvittäneet Politkovskajan murhaa. Murhan tilaajaa ei vieläkään ole tullut tietoon.

Sen sijaan viime kuussa eläkkeellä oleva poliisi Dmitri Pavljushenkovia sai syytteet murhan järjestämisestä. Murhan tilaajan väitetään maksaneen Pavljushenkoville murhan järjestämisestä. Poliisi pidätti hänet elokuussa. Pavljushenkovin epäillään järjestäneen murhan saamiensa ohjeiden mukaan ja toimittaneen murha-aseen rikoksentekijälle.

Venäjän poliisi epäilee nyt, että murhan järjestämiseen olisi osallistunut myös tshetshenialainen Lom-Ali Gaitukaev. Poliisin mukaan Gaitukaev olisi rekrytoinut tekijöitä toteuttamaan murhan. Gaitukaevia saa syytteet murhan järjestämisestä.

Ampujaksi epäilty Rustam Mahmudov pidätettiin Tshetsheniassa toukokuussa.

Murhaa tutkivat viranomaiset kertoivat perjantaina, että he aikovat pian nostaa syytteet murhasta myös kolmea Tshetseniveljestä Dzhabrail, Ibragim ja Rustam Makhmudovia vastaan. Myös entistä poliisia Sergei Khadzikurbanovia vastan aiotaan nostaa syytteet.

Politkovskaja kirjoitti Tshetshenian julmuuksista

Ihmisoikeusjuristi ja toimittaja Anna Politkovskajan kriittiset lehtikirjoitukset ja kirja Venäjän Tshetsheniassa tekemistä julmuuksista suututtivat Venäjän hallituksen, mutta hankkivat hänelle arvostusta ulkomailla. Hallitus on kiistänyt, että sillä olisi ollut mitään tekemistä murhan kanssa.

Tshetshenian julmuuksista kirjoittanut toimittaja Anna Politkovskaja ammuttiin kotitalonsa porraskäytävään lokakuussa 2006. Verityö vaikutti tarkkaan suunnitellulta palkkamurhalta.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP

Lue seuraavaksi