Slovakia kiistelee vielä kriisirahastosta

Slovakian hallitus kinaa edelleen Euroopan väliaikaisen kriisirahaston kasvattamisesta. Pienpuolueen asemassa oleva Vapaus- ja solidaarisuuspuolue (SaS) on asettanut hyväksymisen ehdoksi, että Slovakia voisi vastineeksi jättäytyä Euroopan pysyvän vakausmekanismin ulkopuolelle.

velkakriisit

Puolue on vaatinut myös, että Slovakiaan perustetaan parlamentaarinen komitea, jonka olisi saavutettava erikseen yksimielisyyys jokaisesta rahastosta myönnettävästä lainasta.

Hallituksen pääpuolueet eivät aio hyväksyä SaS:n vaatimuksia. Niiden piirissä on esitetty näkemyksiä, joiden mukaan Slovakia hyväksyy kriisirahaston kasvattamisen, vaikka se johtaisi hallituksen hajoamiseen.

Slovakian hallituspuolueet neuvottelevat asiasta maanantaina. Slovakian parlamentin on määrä käsitellä sitä tiistaina. SaS:n puheenjohtaja Richard Sulik sanoo, että hänen puolueensa on valmis vielä neuvottelemaan vaatimuksistaan ja saattaa vetäytyä niistä osittain hallituskumppaneiden vastustuksen vuoksi.

Slovakia ja Malta ovat viimeiset euromaat, jotka eivät vielä ole hyväksyneet kriisirahaston kasvattamista. Euromaiden valtionpäämiehet päättivät heinäkuussa kriisirahaston kasvattamisesta 440 miljardiin euroon.

Lähteet: Reuters