SDP:n ehdokkaaksi asetettu Lipponen: Kansa hylkää ääriasenteet

SDP:n puoluevaltuusto on asettanut entisen pääministerin Paavo Lipposen puolueen presidenttiehdokkaaksi. Lipposen vaaliteemat ovat kansainvälisyys, demokratia ja oikeudenmukaisuus. Lipponen nosti linjapuheessaan esiin myös viimeaikaisen arvokeskustelun. Hän muistutti, että kansan enemmistö hylkää kaikenlaiset ääriasenteet.

vaalit
Paavo Lipponen.
SDP:n presidenttiehdokas Paavo Lipponen haluaa presidentille nykyistä aktiivisemman roolin Suomen Eurooppa-politiikassa. Entinen pääministeri ja puhemies nimitettiin tänään SDP:n presidenttiehdokkaaksi.

SDP:n puoluevaltuusto asetti Lipposen puolueen viralliseksi presidenttiehdokkaaksi lauantaiaamuna Helsingissä. Puoluevaltuuston kannanoton mukaan Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtaminen on onnistunut erinomaisesti edellisten sosiaalidemokraattisten presidenttien, Koiviston, Ahtisaaren ja Halosen, johdolla. Puoluevaltuuston mukaan Lipponen jatkaisi hyvin linjaa kansainvälisesti arvostettuna näkijänä ja tekijänä.

Myös Lipponen viittasi linjapuheessaan edeltäneisiin presidentteihin ja lupasi jatkaa heidän parhaita perinteitään.

- Presidentiltä vaaditaan aitoa kansainvälistä vaikutusvaltaa, tinkimätöntä uskoa demokratiaan ja rohkeutta johtaa arvokeskustelua avoimesti kansan edessä, Lipponen sanoi.

Arvokeskustelusta Lipponen nosti esiin viimeaikaisen huolestuttavana pitämänsä kehityksen. Hänen mukaansa vähemmistöihin kuuluvien kansalaisten huonoa kohtelua ei voida seurata passiivisina vierestä.

- Nyt on aika tehdä selväksi, että suomalaisten perusarvojen romuttumista ei voida hyväksyä. Kansalaisten ylivoimainen enemmistö hylkää kaikenlaiset ääriasenteet. Suomalaiset ovat maltillista väkeä, Lipponen totesi.

Lipponen kertoi pitävänsä presidentin osallistumista EU-politiikkaan luontevana asiana. Hän sanoi, että jos presidentillä on kokemusta ja näkemystä, siitä voi olla apua hallitukselle.

Lipposen valinta SDP:n presidenttiehdokkaaksi varmistui käytännössä jo puolueen syyskuun puolivälissä järjestämässä esivaalissa. Hän voitti vaalin selvin luvuin saaden 67 prosenttia äänistä. Apulaiskaupunginjohtaja Tuula Haatainen sai 22 prosenttia äänistä ja Ilkka Kantola 11 prosenttia äänistä.

Presidentinvaalit järjestetään ensi tammikuussa.

Lähteet: YLE Uutiset