1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ranskan vasemmisto äänestää presidenttiehdokkaastaan

Ranskassa sosialistipuolueen tukijat äänestävät sunnuntaina siitä, kenen tulisi olla puolueen presidenttiehdokas ensi vuoden vaaleissa. Kuudesta ehdokkaasta mielipidekyselyjen kärjessä on puolueen entinen johtaja François Holland. Kakkossijaa pitää nykyinen johtaja Martine Aubry.

Francois Holland Kuva: Melanie Frey / EPA

Jos kukaan ehdokkaista ei saa puolta äänistä, toinen kierros järjestetään viikon päästä.

Esivaali on ensimmäistä kertaa avoin kaikille vasemmiston tukijoiksi ilmoittautuville rekisteröidyille äänestäjille, ei vain sosialistisen puolueen jäsenille. Äänestysvilkkautta pidetäänkin yhtenä viitteenä sosialistien suosiosta presidenttikisassa. Kuuden ehdokkaan väliset televisiokeskustelut ovat keränneet runsaasti katsojia.

Holland on ollut mielipidekyselyissä selvässä johdossa ja Aubry kakkosena. Kolmantena on vuoden 2007 presidenttiehdokas Ségolène Royal. Muut ehdokkaat ovat Jean-Michel Baylet, Manuel Valls ja Arnaud Montebourg.

Alun perin sosialistien ehdokkaaksi veikkailtiin kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtajaa Dominique Strauss-Kahnia. Strauss-Kahn kuitenkin joutui eroamaan tehtävästään ja luopumaan ehdokkuushaaveista, kun häntä vastaan esitettiin New Yorkissa syytöksiä raiskauksesta.

Ranskan nykyisen oikeistolaisen presidentin Nicolas Sarkozyn odotetaan pyrkivän toiselle kaudelle, vaikka hän ei ole vielä aikeistaan kertonutkaan. Oikeisto on ollut viime aikoina vastatuulessa, ja mielipidekyselyjen mukaan kumpi tahansa sosialistien kärkiehdokkaista, Hollande tai Aubry, voittaisi Sarkozyn, jos vaalit olisivat nyt.