Jenny ja Antti Wihurin rahasto tuki jälleen miljoonilla tiedettä ja taidetta

Kulttuurisäätiö Jenny ja Antti Wihurin rahasto on jälleen jakanut apurahoja ja tunnustus- sekä kunniapalkintoja 9,7 miljoonan euron edestä. Säätiö palkitsi erityismaininnoin professori Martti Häikiön, SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtajan Kalle Löövin, pianisti Paavali Jumppasen ja keraamikko Terhi Juurisen.

kulttuuri
Kalle Löövi (vas.) ja Martti Häikiö
Kalle Löövi (vas.) ja Martti HäikiöYLE

Professori Häikiön kunniapalkintoa säätiö perustelee hänen merkittävillä ansioillaan suomalaisen tieteen ja kulttuurin sekä muun yhteiskunnallisen toiminnan vaikuttajana.

SPR:n Kalle Löövi puolestaan sai tunnustuspalkinnon ansiokkaasta ja monipuolisesta työstään inhmillisen hädän lievittäjänä poikkeusolojen keskellä.

Pianisti Paavali Jumppasen tunnutuspalkintoa säätiö perustelee Jumppasen ansiokkaalla ja monipuolisella uralla. Keraamikko Terhi Juuriselle tunnustuspalkinto tuli kädentaitojen ylläpitämisestä ja kehittämisestä.

Suurimman avustuksen, eli 1,4 miljoonaa euroa, sai sydän- ja verisuonitautien tutkimukseen erikoistunut Wihurin tutkimuslaitos.

Suuria avustuksia saivat myös Turun yliopiston Wihurin fysiikantutkimuslaboratorio (450 000 euroa), filosofian tohtori Jaakko Frösén tutkimusryhmineen muun muassa papyrustutkimukseen (100 000 euroa) ja rauhanjärjestö Crisis Management Initiative CMI (85 000 euroa).

Pienempiä apurahoja säätiö myönsi muun muassa väitöstutkimuksiin, kaunokirjalliseen työhön ja soitinten hankintaan. Kaiken kaikkiaan säätiö myönsi tänä vuonna tukea noin 500 hakijalle. Rahasto sai apurahahakemuksia yhteensä lähes 4 000.

Merenkulkuneuvos Antti Wihurin ja rouva Jenny Wihurin perustama kulttuurisäätiö on jakanut apurahoja ja palkintoja vuodesta 1942 lähtien.

Lähteet: YLE Uutiset