1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. velkakriisit

Suomen Pankilla jo miljardeja kriisimaiden velkapapereissa

Euroopan velkakriisin patoamisyritykset ovat tuoneet myös Suomen Pankin vastuulle miljardien eurojen sijoitusriskit. Kriisivaltioiden velkakirjoista lähes kolme miljardia euroa on Suomen Pankilla. Kahdessa kuukaudessa summa on yli kaksinkertaistunut.

velkakriisit
Suomen Pankin pääkonttori Helsingissä.
Euroopan velkakriisin patoamisyritykset ovat tuoneet myös Suomen Pankin vastuulle miljardien eurojen sijoitusriskit. Euroopan keskuspankin kanssa ostetuista kriisivaltioiden velkakirjoista lähes kolme miljardia euroa on Suomen Pankilla. Kahdessa kuukaudessa summa on yli kaksinkertaistunut.

Suomen Pankista ei kerrota, mistä sen arvopaperimarkkinoihin liittyvät sijoitukset muodostuvat, mutta myönnetään, että sijoituksiin liittyy riskiä. Summan kasvulle ei ole kuitenkaan asetettu ylärajaa.

Euroopan keskuspankin kanssa sovitulla tavalla kansalliset keskuspankit ovat tyynnytelleet rahoitusmarkkinoita ostamalla markkina-arvioiden mukaan kriisimaiden velkapapereita. Sen tavoitteena on estää korkojen lähteminen hallitsemattomaan nousuun.

Ostetuista arvopapereista osuus on myös Suomen Pankissa. Kesän lopulla summa on yli kaksinkertaistunut ja oli syyskuun lopussa 2,8 miljardia euroa.

Suomen pankin rahapolitiikan osaston päällikön Tuomas Saarenheimon mukaan summan kasvulle ei ole ylärajaa.

- Tälle ohjelmalle ei ole asetettu rajaa, vaan se määräytyy rahapolitiikan perusteella.

Tappio vai voitto

Suomen Pankin sijoituksissa on riski, joka voisi toteutua esimerkiksi tähän tapaan:

Kreikka laskee liikkeelle velkakirjan, jonka arvo on 100 miljoonaa ja saa sijoittajilta lainan. Rahoitusmarkkinoilla velkakirja myydään eteenpäin, mutta epäluottamuksen takia sen hinta putoaa vaikkapa 60 miljoonaan.

Hinnan putoaminen johtaa samalla koron nousemiseen. Pysäyttääkseen koron nousun Suomen Pankki ostaa 60:n miljoonan markkinahintaan paperin pois markkinoilta EKP:n kanssa sovitulla tavalla.

Jos Kreikka pystyisi laina-ajan päättyessä maksamaan vain puolet velastaan, tulisi Suomen Pankille kymmenen miljoonan tappio. Mutta jos velasta maksetaan takaisin vaikka 70 miljoonaa, saisikin Suomen pankki jo voittoa.

Tukea suurillekin talouksille

Sitä ei kerrota, mitä lainapapereita Suomen Pankilla on, mutta Saarenheimo myöntää, että riskejä niihin liittyy.

- Meidän arviomme on se, että taseen riskipuskurit riittävät kattamaan riskit, Saarenheimo toteaa tyynesti.

Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm arvioi Suomen Pankin taseeseen ilmestyneiden arvopaperien olevan ennen muuta Italian valtion velkapapereita. Siitä vihjaa myös arvopaperien ostojen nopean kasvamisen ajankohtakin loppukesällä.

Tilanne on sikäli uusi, että Kreikan jälkeen Italian talous on aivan toista kokoluokkaa. Niinpä arvata saattaa, että kesällä alkanut lainapaperien määrän kasvu ei taitu nopeasti.

Luottoluokitusyhtiö Fitch alensi Italian ja Espanjan luokitusta perjantaina.

Lähteet: YLE Uutiset / Antti Parviala

Lue seuraavaksi