Koneäly tekee lopun ylipitkistä kotivideoista

Puuduttavat kaksituntiset kotivideot voivat olla pian historiaa. Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Kymenlaakson ammattikorkeakoulu suunnittelevat koneälyllä toimivaa kotivideoiden editointiohjelmaa.

Kotivideot
YLE Jaakko Mäntymaa

Professori Joni Kämäräinen Lappeenrannan teknillisen yliopiston Kouvolan yksiköstä kertoo, että ohjelma tunnistaa nauhoilta henkilöitä, asioita ja liikettä.

- Ohjelma tunnistaisi useammasta pätkästä samoja asioita. Jos ajatellaan maalaisjärjellä niin, jos siellä on pitkiä pätkiä samasta paikasta, oletamme että se on sitten jotenkin tärkeä, selventää Kämäräinen.

Kotikuvaajan kuvaama pitkä pätkä esimerkiksi kirkosta kertoo, että kirkko on tärkeä paikka. Tästä pitkästä pätkästä kone leikkaa talteen sellaisen osan, jossa on liikettä.

- Sitten kun siellä alkaa tapahtua liikettä, voidaan olettaa, että tämä on jotain mitä pitää ottaa talteen, eli tämä jotenkin poikkeaa muista. Tämä kaikki on modernin konenäyn tekniikkaa, kertoo Kämäräinen.

Eri versiot siitä, mitä Mallorcalla tapahtui

Kun perusjärjestelmä saadaan toimimaan, ei kehitykselle ole Kämäräisen mukaan mitään rajaa. Ohjelma voi tehdä samasta materiaalista lyhyen version nettiin jaettavaksi, vähän pidemmän sukulaisille näytettäväksi ja kuvaajalle itselleen pitkän fiilistelypätkän.

Samasta materiaalista voi Kämäräisen mukaan tehdä myös eri tunneversioita - rempseä hääjuhla ja asiallinen hääjuhla.

Esimerkiksi Mallorcan lomasta voi tehdä puolisolle ja kaveriporukalle omat versionsa.

Kämäräisen mukaan ohjelmasta pyritään tekemään täysin automaattinen. Käyttäjälle jää vain itse kuvaus, jonka hän voi tehdä videokameralla tai puhelimella. Tekijä voi myös yhdistellä materiaalia useammalta kuvaajalta tai useammista lähteistä.

Järjestelmä pyrkii tekemään tästä materiaalista automaattisesti erityyppisiä videoita Facebookiin, Youtubeen ja kotikäyttöön.

Ensimmäiset versiot ohjelmasta pyritään saamaan aikaiseksi jo tänä vuonna. Ensi vuonna voitaisiin jo etsiä testikäyttäjiä Kaakkois-Suomesta.

Lähteet: YLE Kymenlaakso