Dingon hajoaminen teki myös uutishistoriaa

Dingon hajoamisesta tuli perjantaina kuluneeksi tasan 25 vuotta. Bändin hajoaminen lokakuussa 1986 oli tiettävästi Suomen ensimmäinen rocktapaus, josta kerrottiin tv-uutisissa. Dingon keulahahmo Neumann ilmoitti asiasta bändikavereilleen Nivalan keikan jälkeen. Dingo-kitaristi Jonttu Virran mukaan hajoaminen oli monen ongelman summa.

kulttuuri
Vuoden 2010 postimerkki, jossa on kuva Dingo-yhtyeestä.
Itella

- Nivalan keikan jälkeen Neumann ilmoitti meille, että tämä oli tässä. Lopettamispäätökseen vaikutti moni asia. Nuotion Pete oli jo lähtenyt bändistä, ja minulla oli jalka poikki ja paketissa. Kaikken kukkuraksi meillä oli niskassa isot kiertuetappiot ja manageri oli vienyt rahat, kertoo kitaristi Jonttu Virta.

1980-luvulla imassa oli myös Dingo-vastaisuutta, mutta Jonttu Virta ei sitä itse kokenut.

- Olin varmaan sen verran rock. Enemmän meikkaavat saivat huomata selvemmin sen vastaisuuden.

Virran mukaan bändissä oli kaiken kaikkiaan koko ajan hyvä henki. Ristiriidat tulivat vasta aivan lopussa.

Dynamiittia jalkatilassa

Jonttu Virran mukaan Dingon suosion huippuhetket olivat hienoa aikaa, mutta enää hän ei vastaavaan rumbaan lähtisi.

- Oli se jälkeenpäin mietittynä aika hurjaa aikaa. Vauhti oli niin kova, että sitä vain säntäsi sinne, minne käskettiin.

Päällimmäisenä kiertuevuosista kitaristille on jäänyt ikävä muisto. Bändin keikkabusseja hajotettiin usein keikkojen aikana. Lamppuja rikottiin, ja tuulilasinpyyhkijöitä revittiin irti. Lappeenrannassa tekeillä oli kuitenkin paljon pahempaa.

- Sinä iltana roudarit tarkastivat taas bussin ympäristöä ja huomasivat, että lisävaloista lähtee ylimääräinen johto hyttiin. Jalkatilassa oli dynamiittinalli. Se olisi räjähtänyt, kun valot olisi laitettu päälle.

Useita uusia tulemisia

Dingo teki uutta tulemista muutaman vuoden tauon jälkeen 1990-luvun alkupuolella. Hynttyyt lyötiin yhteen taas 1992, ja levy ilmestyi 1993. Silloin bändiin tuli myös Pave Maijanen.

- Levy ei kuitenkaan menestynyt. Olihan siinä paljon täytebiisejä.

Paluuta yhtye teki pariin otteeseen myöhemminkin.

Lokakuussa 1998 Dingo esiintyi Hartwall-Areenalla tunnetuimmassa kokoonpanossaan ensimmäistä kertaa 12 vuoteen.

- Se oli hieno keikka, ja päätimme vielä lähteä kiertueelle. Homma kuitenkin kaatui, koska emme saaneet uutta musiikkia aikaiseksi.

Dingo -yhtye esiintyy edelleen, mutta bändin jäsenet ovat Neumannia lukuunottamatta moneen kertaan vaihtuneet. Dingon 2000-luvun albumit eivät ole olleet suuria menestyksiä.

Lähteet: YLE Satakunta