Webbikameravakoilija voi yllättää

Tirkistelynhaluinen hakkeri voi murtautua toisen ihmisen tietokoneeseen ja kaapata webbikameran haltuunsa. Salakatselun pelko ei ole vainoharhaista – tietokirjailija Petteri Järvinen uskoo webbikameravakoilun yleistyvän tulevaisuudessa. Salakatselun voi torjua helposti esimerkiksi teippaamalla kameran piiloon.

Seksin taltioiminen ilman lupaa
Webkameran voi "sulkea" vaikka teipillä.
Juha-Pekka Huotari / Yle

Lähes kaikissa läppäreissä on näytön yläpuolelle upotettu kamera, jolla käyttäjää voidaan vakoilla tämän tietämättä. Tietokirjailija Petteri Järvisen mukaan uhka on todellinen.

- Jos netistä tulee haittaohjelma, joka ottaa koneen haltuunsa, videokameran avaaminen on helppoa. Silloin hakkeri pääsee katsomaan, mitä koneen ympärillä tapahtuu. Muutamia tällaisia tapauksia on jo ollut. Kamerat ovat yleistyneet, joten tälläinen kiusanteko ja yksityisyyden vaarantuminen voivat lisääntyä, muistuttaa Järvinen.

Kaikki eivät käytä kotikoneensa kameraa eivätkä tiedä, milloin kuvayhteys on päällä. Järvisen mukaan kameran merkkivalo paljastaa aina yhteyden, eikä sitä pysty haittaohjelmalla kiertämään. Helppo ja näkyvä tapa on teipata kameran linssi piiloon.

- Musta teippi, esimerkiksi sähköteippi on hyvä, koska se peittää taatusti kameran, mutta laastarikin riittää.

Salakatselu saattaa yleistyä

Vain muutamista läppärimalleista löytyy kameran liukuläppä, joiden Järvinen toivoo yleistyvän. Järvinen pitää mahdollisena, että salakatselu ja tirkistely kasvavat tulevaisuudessa ongelmaksi asti.

- Kyllähän joku voi salakatsella esimerkiksi omaa puolisoaan tai lapsiaan tietokoneella. Ja onhan mahdollista, että joidenkin maiden viranomaiset ryhtyvät vakoilemaan kansalaisiaan. Tähän kannattaa siksi jo nyt suhtautua vakavasti, Järvinen neuvoo.

Hakkerit voivat myös salakuunnella tietokoneen mikrofonin kautta. Sen voi estää irrottamalla erillisen mikrofonin aina käytön jälkeen tai säätämällä kiinteän mikrofonin äänet nollille.

Lähteet: YLE Lahti