1. yle.fi
  2. Uutiset

Hoiva-avustajien toimenkuvassa vielä tarkennettavaa

Lohjalla on käynnistynyt hoiva-avustajakoulutus. Koulutuksen aloittaneet ovat tulevasta työstä innoissaan, mutta SuPer pelkää heidän astuvan palkkakuoppaan.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
Vanhus ja kävelykeppi.
YLE

Luksiassa koulun aloitti 17 tulevaa hoiva-avustajaa. Heistä yksi on 52-vuotias Jorma Suckman, joka huomasi vanhustenhoitoa painavan henkilökuntapulan edellisessä työssään.

- Olin aiemmin ilmastointialan firmassa töissä ja kävimme myös palvelutaloissa. Silloin huomasin huonokuntoiset vanhukset ja ajattelin, että he tarvitsevat apua.

Koulutuksen houkuttelevuutta lisää se, että töihin pääsee vuoden opintojen jälkeen. Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerissa lyhyen koulutuksen riittävyyttä on epäilty koulutuksen suunnitteluvaiheesta asti.

- Vuosi riittää mainiosti. Pitää muistaa, että avustaja saa muilta työntekijöiltä apua ja neuvoja, toteaa kurssin vastuukouluttaja Terhi Pihlajaniemi.

SuPer pelkää uutta matalapalkka-alaa

Superin puheenjohtaja Juhani Palomäki pelkää uuden matalapalkka-alan syntymistä.

- Meillä on jo nyt hoitajilla matalat palkat. Työnantaja on ollut innoissaan hoiva-avustajakoulutuksesta, joten ajattelimme että he haluaisivat vielä pienemmällä palkalla työntekijöitä, sanoo Palomäki.

Lohjalla koulun aloittaneita pieni palkka ei kauhistuta, koska motivaatio löytyy muusta kuin rahasta.

- Pääasia, että pääsee tekemään sitä läheistä apua vanhuksille, sanoo koulutuksessa oleva Tuula Jarha.

Raja lääke- ja sairaanhoitoon

Sairaanhoitajille lisätään oikeuksia kirjoittaa reseptejä. Palomäki haluaa vetää selvän rajan siihen, että hoiva-avustajat eivät osallistu lääkehoitoon ja varsinaiseen sairaanhoitoon.

- Meillä on siinäkin vielä tekemistä, että lähihoitajat saavat osallistua riittävästi lääkehoitoon. Heillä kun on siihen koulutus. Hoiva-avustajien toimenkuva pitää nyt tarkasti katsoa, Palomäki toteaa.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi