Maakuntaan mitalisadetta ammattitaidon MM-kisoista

Keskisuomalaisten ammattiopistojen opiskelijat menestyivät mainiosti ammattitaidon MM-kisoissa Lontoossa. Tuomisina oli kolme mitalia: kaksi hopeista ja yksi pronssi.

ammatilliset oppilaitokset
Maria Suihkonen ammattitaidon MM-kisoissa Lontoossa.
Maria Suihkonen vaativassa kilpailusuorituksessaan Lontoossa. Tuloksena ravintolapalvelusarjan hopeamitali.Jyväskylän ammattiopisto

Jyväskylän ja Jämsän ammattiopistojen edustajat saavuttivat kolme mitalia Lontoossa viime viikolla järjestetyissä ammattitaidon MM-kilpailuissa. Hopeaa voittivat Maria Suihkonen ravintolapalvelulajissa sekä Susanna Virtanen painotekniikassa. Jenniina Tiikkainen voitti pronssia floristiikassa.

Ravintolapalvelulajin voiton vei Sveitsi. Kahden pisteen päähän maailmanmestaruudesta jäänyt Maria Suihkonen palkittiin Suomen maajoukkueen parhaimpana kilpailijana. Hänen valtteinaan olivat suoritusten tasaisuus sekä hermojen hyvä hallinta.

- Kilpailu oli erittäin tiukka. On mahdotonta sanoa, mikä järjestyksen lopulta ratkaisi. Kilpailutehtävät olivat vaativia ja osa kilpailijoista alkoi väsyä neljäntenä kilpailupäivänä. Maria jatkoi tasaisen hyviä suorituksia sitkeästi loppuun saakka, toteaa Mariaa puolitoista vuotta valmentanut Tuija Auramo Jyväskylän ammattiopistosta.

Maria Suihkonen on valmistunut Jyväskylän ammattiopistosta tarjoilijaksi vuonna 2010. Hän työskentelee tällä hetkellä Ravintola Pöllöwaarissa Jyväskylässä.

Painotekniikassa parasta jälkeä

Painotekniikassa maailmanmestaruuden voitti Japani. Hopealle sijoittuneen Susanna Virtasen vahvuuksia olivat määrätietoisuus, ajan hallinta ja tasaisen varmat suoritukset kaikilla osa-alueilla. Hän oli selvästi paras painotyötehtävissä, joissa pärjäämällä hän teki eroa muihin kilpailijoihin.

- Kahdessa erittäin vaativassa ja aikataulultaan tiukassa painotyössä Susannan painojälki oli ylivoimaista. Kokemus ja huippuunsa viritetty perusosaaminen ratkaisivat. Susanna on tehnyt töitä menestyksen eteen useamman vuoden ajan, kertoo Virtasen valmentaja Vesa Iltola Jyväskylän ammattiopistosta.

Susanna Virtasella on myös aiempaa kokemusta kansainvälisistä kilpailuista. Hän voitti kultaa painotekniikassa ammattitaidon EM-kilpailuissa joulukuussa 2010. Virtanen suorittaa Jyväskylän ammattiopistossa painajan ammattitutkintoa. Hän on valmistunut painajaksi Turun ammatti-instituutista, jossa hän myös työskentelee tällä hetkellä.

Jämsän ammattiopisto maailman huipulle

Jenniina Tiikkainen toi Jämsän ammattiopistoon ensimmäisen mitalin kansainvälisistä ammattitaitokilpailuista. Floristiikka-sarjan kulta meni Koreaan ja hopea Taiwaniin.

Floristiikassa oli yhteensä yhdeksän erilaista kilpailutehtävää. Tehtävinä olivat muun muassa kukka-asetelma, seppele, morsiuskoriste ja kaulakoru.

Tiikkainen on ollut Jämsän ammattiopiston MM-valmennuksessa kesäkuusta 2011 lähtien. Hän on valmistunut floristiksi Keuda Mäntsälästä vuonna 2010 ja työskentelee tällä hetkellä kukkakauppa Varpukassa Ikaalisissa. Tiikkaisen valmentaja on Jämsän ammattiopiston floristiikan kouluttaja Katri Gummerus.

- Lontoossa oli kilpailemassa maailman parhaat nuoret osaajat. Maailman huippujen tasolle yltäminen on valtava saavutus, toteaa Jämsän ammattiopiston rehtori Petteri Järvinen.

Robotiikkalajin edustajina Jyväskylän ammattiopistosta Suomen maajoukkueessa mukana olleet Jasu Romo ja Aku Ilola eivät tällä kertaa yltäneet mitalisijoille.

Suomi saavutti ammattitaidon MM-kilpailuissa kaikkiaan viisi hopeaa ja kolme pronssisijaa. Joukkueeseen kuului yhteensä 46 kilpailijaa, jotka osallistuivat 51 lajiin. Yhteensä MM-kisoihin osallistui 51 maasta lähes tuhat nuorta. Kilpailua kävi seuraamassa yli 200 000 katsojaa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi