1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tuuli- ja aurinkovoimaa linkkimastojen varavoimaksi

Teleoperaattorit testaavat tuuli- ja aurinkovoimaa maaseudun linkkimastojen varavoimana. Alustavat tulokset kokeilusta ovat lupaavia.

Kotimaan uutiset
Tuulivoimala linkkimastossa
YLE

Toissakesän laajojen myrskyjen aikana lähes kokonaisia kuntia joutui puhelinmottiin Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa, kun matkapuhelimien tukiasemat pimenivät sähköjen katkettua.

Onnettomuustutkintakeskus on vaatinut teleoperaattoreita parantamaan matkapuhelinverkkojen toimintavarmuutta.

Porvoossa saatu lupaavia tuloksia

Porvoon Emäsalossa tuuliturbiini ja aurinkokennot tekevät sähköä, jotta saarelaisten kännykät pysyisivät verkossa. Linkkimasto kuluttaa sähköä saman verran kuin sähkölämmitteinen omakotitalo.

- Noin 20 prosenttia tästä energiankulutuksesta saadaan luonnon kautta, kertoo järjestelmäasiantuntija Lauri Miinalainen Elisa Tuotantoverkoista.

Emäsalossa uutta tekniikkaa on kokeiltu kuukauden ajan, tähänastiset tulokset ovat lupaavia. Aurinko- ja tuulisähkön käyttöönottoa vauhdittavat kesän 2010 myrskyt, joiden seurauksena tuhat GSM-tukiasemaa mykistyi pääasiassa Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan sekä Keski-Suomen alueilla.

- Jos valtakunnanverkosta katkeaa sähkö, me pystymme tuottamaan 50 prosenttia energiantarpeestamme tuuli- tai aurinkoenergialla.

- Meillä on tyypillisesti 2G- ja 3G- järjestelmät mastoissa. Jos ajamme toisen näistä pois, se jaksaa pitää yhden järjestelmän yllä siihen asti, kun valtakunnanverkko palaa, kuvailee Elisa Tuotantoverkkojen osastopäällikkö Jouni Pekonen tilannetta.

Uusi tekniikka kelpaa ulkomaillekin

Tuulisähkön tuotannon linkkimastoissa mahdollistavat uudet pystytuuliturbiinigeneraattorit.

Tekniikkaa viedään jo ulkomaille, mutta Suomessa teleoperaattorit vasta testaavat paikallisiin oloihin sopivia laitteita.

Tarvetta olisi tuhansille tuuligeneraattoreille, kertoo osastopäällikkö Jouni Pekonen Elisalta.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala / Jari Tanskanen, Sari Lehtinen

Lue seuraavaksi