1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lokomotiv Jaroslavl

Jorma Valtonen viihtyy Venäjällä Jaroslavlin palveluksessa

Entinen huippumaalivahti Jorma Valtonen aloitti tällä kaudella Lokomotiv Jaroslavlin maalivahtivalmentajana. Jaroslavlin kausi alkoi traagisesti, kun joukkueen lentokone syöksyi maahan ja lähes koko joukkue menehtyi. Valtonen ei ollut turmakoneessa.

Lokomotiv Jaroslavl
Maalivahtivalmentaja Jorma Valtonen
Maalivahtivalmentaja Jorma ValtonenYLE / Markku Salo

Onnettomuuden takia KHL-seura Lokomotiv Jaroslavl jätti kauden 2011-2012 väliin. Valtonen jatkaa kuitenkin joukkueen palveluksessa onnettomuudesta huolimatta.

- Totta kai vietimme suruaikaa, mutta kaikki muu toiminta seurassa jatkuu. Onnettomuus näkyy tietenkin mielialoissa joka puolella, mutta rutiini alkaa täyttää päivät. Aikamoista henkistä painetta oli minullakin, niin kuin monella muullakin seurassa, Valtonen mietiskelee.

Nyt Jorma Valtonen työskentelee etenkin nuorten pelaajien kanssa ja toteaa, että juniorivalmennus Venäjällä on erilaista kuin Suomessa.

Venäläinen jääkiekkokulttuuri omanlaistaan

Kun Lokomotiv Jaroslavlin edustusjoukkuetta ei tällä hetkellä ole, seura panostaa etenkin junioreihin ja tulevaisuuteen.

- Venäjällä on niin sanottu nuorten KHL, jossa on oma joukkue Lokomotiv Jaroslavlilta. Suunnitelmissa on lähiaikoina kerätä kasaan joukkue, joka pelaisi paikallisessa Mestiksessä eli KHL:n alla olevassa miesten sarjassa. Ensi vuonna Jaroslavlin on tarkoitus pelata KHL:ssä, joten iskukykyinen joukkue on jo haussa, sanoo Valtonen.

Venäläinen harjoituskulttuuri on erilaista kuin mitä Suomessa on totuttu, mutta kehittämistäkin Valtonen löytää.

- Harjoitusmäärät ja- kerrat ovat rankempia kuin Suomessa. Jokaisella isolla seuralla on omat kiekkokoulunsa. Pelaajat tulevat aamulla ennen koulun alkua harjoittelemaan, menevät välillä kouluun ja illalla tulevat uudestaan harjoituksiin. Juniorimaalivahtien valmennus yksilötasolla jää kuitenkin pieneksi. Samoin palautteen antamisella ja saamisella on myös kehittämisen tarvetta, Valtonen pohdiskelee.

Venäläinen jääkiekkokulttuuri tuottaa edelleen huipputaitavia yksilöitä, mutta Valtosen mukaan pelitapaa pitäisi muuttaa.

- Viiime vuodet ovat osoittaneet, että venäläisten pelitapa esimerkiksi MM-kisoissa ei ole ollut menestykseen johtavaa. Venäläiset tykkäävät pitää sitä kiekkoa ja monta kertaa ne puskevat paikkoihin, missä vähemmän taitavat pelaajat pelaavat toisella tavalla. Jos venäläiset muuttaisivat pelisysteemiä, niin venäläisiä olisi vaikea voittaa.

Suomalaiset liigajoukkueet hankkivat ulkomaisia vahvistuksia etenkin Yhdysvalloista. Miksi venäläiset huippujääkiekkoilijat eivät kelpaa?

- Kyllä se kielitaito nousee venäläisten pelaajien esteeksi. Tiedän monta hyvää maalivahtia, jotka voisivat pelataa liigaa, mutta kielitaito tulee ongelmaksi. Liian moni puhuu vain venäjää, Valtonen toteaa.

Suomalaiset pitävät yhteyttä toisiinsa

Moni suomalainen on matkannut rajan taakse joko pelaamaan tai valmentamaan KHL-liigaan.

Valtosen tutut Hannu Jortikka ja Kari Jalonen valmentavat tahoillaan KHL-seuroja. Jortikka on tämän kauden valmentajana Amur Habarovskissa ja Jalonen Torpedo Nižni Novgorodissa.

- Olemme tiiviisti sähköpostiyhteyksissä. He ovat pärjänneet ihan hyvin ja heidän joukkueensa pelaavat hyvää kiekkoa. Amur on ollut positiivinen yllätys ja liikkeellä hyvällä freshillä jalalla. Uskon, että venäläisten harjoitustapa ja organisaation toiminta sopii ainakin Jortsulle erittäin hyvin, kiteyttää Valtonen.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi