1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Pään ja kaulan alueen syövät yleistyvät

Tärkeimmät riskitekijät ovat tupakointi ja runsas alkoholin käyttö, mutta myös papilloomaviruksen merkitys riskitekijänä on lisääntynyt.

terveys

Pään ja kaulan alueen syöpä on kuudenneksi yleisin syöpätyyppi maailmanlaajuisesti. Suomessa todetaan vuosittain 600–700 uutta syöpätapausta suuontelossa, kurkunpäässä tai nielussa. Tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö lisäävät riskiä sairastua syöpään, ja viime aikoina riskiä ovat lisänneet papilloomavirustartunnat.

Samalla syövän hoidot ovat tehostuneet. Solunsalpaajahoidon yhdistäminen sädehoitoon on parantanut hoitotuloksia paikallisesti edenneessä syövässä. Pään ja kaulan alueen syöpien tärkeimmät hoitomuodot ovat kirurgia ja sädehoito. Varhainen hoidon aloitus parantaa potilaan ennustetta.

Hoidon kehittymisestä huolimatta noin 40 prosentilla pään ja kaulan alueen syöpäpotilaista tauti uusiutuu tai kehittyy toinen syöpä. Papilloomaviruksen aiheuttamassa syövässä ennuste on parempi. Näiden potilaiden riski sairastua toiseen syöpään on myös vähäisempi kuin runsaasti tupakoivien.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi