YK: Afganistanin pidätettyjä kidutetaan järjestelmällisesti

YK syyttää joitakin Afganistanin tiedustelupalvelun pidätyskeskuksia järjestelmällisestä kiduttamisesta. Kidutettujen joukossa on myös alaikäisiä, YK:n tarkkailijoiden raportti kertoo.

Ulkomaat

Afganistanin tilannetta tarkkailevan Unama-operaation raportti perustuu miltei 50 pidätyskeskuksessa tehtyihin haastatteluihin. YK:n tarkkailijat haastattelivat noin 480:aa ihmistä viime vuoden lokakuun ja tämän vuoden elokuun välisenä aikana. Valtaosaa epäiltiin islamistijärjestö Talibanin taistelijoiksi.

Pidätetyistä melkein puolet ja vangituista yli kolmannes kertoi kuulustelutavoista ja kohtelusta, jotka raportin mukaan täyttävät kidutuksen tunnusmerkit. Näin saadut tiedot olivat usein olleet ainoat todisteet pidätettyjen oikeudenkäynneissä, raportti myös kertoo.

Pidätettyjä muun muassa ripustettiin ranteistaan kattoon ja hakattiin kumiletkuilla ja pampuilla etenkin jalkapohjiin. Heitä pakotettiin seisomaan tuskallisissa asennoissa, heiltä revittiin varpaankynsiä ja heille annettiin sähköiskuja, Unama listaa.

Sen mukaan joissakin keskuksissa ei myöskään annettu lainkaan apua sairauksiin tai vammoihin. Raportissa on myös yksi kidutuskuolema. Se sattui Kandaharissa viime keväänä.

Pidätyskeskuksista vastaa Afganistanin poliisi. Afganistanin sisäministeriö, joka valvoo pidätyskeskuksia ja poliisia, sanoo tutkivansa raportin ja ottavansa siihen kantaa lähipäivinä.

Unaman mukaan Afganistanin viranomaiset ovat olleet avuliaita tietojen keräämisessä ja luvanneet, että syyllisiä rankaistaan. YK:n Afganistanin-edustajan Staffan de Misturan mukaan onkin ilmeistä, ettei kiduttaminen ole valtion virallista politiikkaa.

Lähteet: AP, Reuters, AFP