Myanmar armahti tuhansia vankeja

Myanmar on kertonut tuhansien vankien armahtamisesta. Presidentin ilmoitus antaa jälleen kerran näyttöä uudistusten todellisesta etenemisestä uuden vallan alla. Edelleenkään ei ole tietoa, onko määrä vapauttaa arviolta 2 000:ta mielipidevankia.

Ulkomaat

Tiistaina hieman ennen armahtamisesta ilmoittamista Myanmarin ihmisoikeuskomissio antoi oman lausuntonsa poliittisista vangeista. Ihmisoikeuskomissio on uusi virallinen elin Myanmarissa. Avoimessa kirjeessä se vetosi presidentin jalomielisyyteen mielipidevankien armahtamiseksi.

Ihmisoikeuskomission kirje julkaistiin tiistaina jopa tarkasti valvotuissa valtiollisissa sanomalehdissä.

Poliittisten vankien vapauttamista on pidetty todellisena näytön paikkana siviilihallitukselle, joka on ollut Myanmarin vallassa maaliskuusta lähtien. Vaikka sotilasjuntan uskotaan yhä ohjailevan hallitusta, Aasian vaikutusvaltaisin amerikkalaisdiplomaatti Kurt Campbell yllätti maanantaina puhumalla rohkaisevista muutoksista Myanmarissa.

Kaikkiaan Myanmar on nyt vapauttamassa reilut 6 300 vankia keskiviikosta alkaen. Edellisen kerran maa antoi vastaavan ilmoituksen toukokuussa, jolloin armahdusohjelmaan pääsi 14 000. Valtaosa oli pikkurikollisia.

Lähteet: Reuters, AFP, YLE Uutiset