1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Atlantista löytyi lisää hopeaa

Yhdysvaltalainen syvänmeren sukellusyhtiö on löytänyt uponneen hopealastin Pohjois-Atlantilta. Ensimmäisessä maailmansodassa uponneessa Mantola-aluksessa arvioidaan olevan miltei 20 tonnia hopeaa. Sama yhtiö löysi viime kuussa vain 160 kilometrin päästä toisen brittiläisen hylyn, jossa hopeaa on yli 200 tonnia.

Odyssey Marine Exploration -yhtiö julkisti vedenalaista videokuvaa SS Mantola -aluksesta, joka upposi 9. helmikuuta 1917 Irlannin rannikolla. Kuva: Reuters-tv

Saksalainen sukellusvene torpedoi Mantolan Irlannin rannikolla helmikuussa 1917. Odyssey Marine Exploration -tutkimusyhtiö ilmoitti maanantaina, että sen kauko-ohjatut sukellusveneet ovat havainneet Mantolan hylyn kahden ja puolen kilometrin syvyydessä.

Odyssey aikoo nostaa lastin ensi keväänä, kun talvi hellittää Pohjois-Atlantilla. Britannian hallituksen kanssa solmitun sopimuksen mukaan yhtiö saisi pitää 80 prosenttia löydön arvosta, joka hopean nykyhinnoilla on yli 14 miljoonaa euroa.

Viime kuussa löytyneessä, toisessa maailmansodassa upotetussa brittiläisessä Gairsoppa-aluksessa hopeaa on kymmenkertainen määrä. Myös siitä brittihallitus on solminut sopimuksen Odysseyn kanssa.

Gairsoppan hylky makaa paljon syvemmällä kuin Mantola, miltei viidessä kilometrissä. Odyssey uskoo kuitenkin, että molemmat lastit ovat nostettavissa kolmessa kuukaudessa. Yhtiön mukaan sen asiantuntijoilla on kokemusta kuudenkin kilometrin syvyyksistä.

Odysseyn löydöt ovat olleet uutisissa ennenkin. Parhaillaan yhtiö käy Espanjan valtion kanssa oikeustaistelua hopealastista, jonka se nosti vuonna 2007. Yhtiö lennätti 360 miljoonan euron arvoisen lastin Yhdysvaltoihin, mutta nyt näyttää siltä, että se on palautettava Espanjalle.