Sanila-Aikio harkitsee Saamelaiskäräjien puheenjohtajuutta

Saamelaiskäräjien ääniharava Tiina Sanila-Aikio harkitsee Saamelaiskäräjien puheenjohtajaksi pyrkimistä. Nuoren saamelaispoliitikon mukaan kolttasaamelaisille kuuluu keskeinen asema uusilla käräjillä.

Suomen saamelaiskäräjät
Tiina Sanila
Tiina Sanila esiintyi presidentti Tarja Haloselle kolttien asuttamisen 60-vuotisjuhlassa Sevettijärvellä 29. elokuuta 2009.YLE / Sauli Antikainen

Kolttasaamelainen Sanila-Aikio keräsi Saamelaiskäräjien vaaleissa 148 ääntä. Toiseksi eniten ääniä eli 142 sai nykyinen puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi. Kolmanneksi suurimman äänisaalin (110) keräsi Tauno Haltta, joka on Sanila-Aikion tavoin kolttasaamelainen. Sanila-Aikion mukaan tuloksen tulee näkyä uuden Saamelaiskäräjien kokoonpanossa.

- Olen tosi iloinen vaalituloksesta. Kolttasaamelaisilla oli neljä ehdokasta ehdolla ja heistä kolme pääsi sisään. On tietysti käräjien jäsenten päätettävissä, kuinka paljon he antavat arvoa tälle vaalitulokselle mutta kyllä minusta meille joku korkea paikka kuuluu.

Itse Sanila-Aikio harkitsee nykyisen puheenjohtajan Klemetti Näkkäläjärven haastamista.

- Harkitsen sitä vakavasti. Toivoisin että meillä alkaisi sukupolvenvaihdos, vaikka tottakai pitkään saamelaispolitiikassa mukana olleilla on suuri merkitys ja arvo ja laajasti näkemyksiä tarvitaan, Sanila-Aikio sanoo.

Kulttuuriasiat keskiössä

Myös rock-muusikkona tunnettu Sanila-Aikio sanoo, että politiikassakin hänen sydäntään lähellä ovat kulttuuriasiat.

- Näen, että meidän kulttuurimäärärahaa pitäisi nostaa. Viime viikolla tuli uutinen, että sitä on leikattu jonkun verran ja meidän pitäisikin reagoida ennen kuin budjetti lyödään lukkoon. Tulevaisuudessa kulttuurimäärärahaa pitäisi saada nostettua.

Saamelaispolitiikan keskeisen kiistakysymyksen eli maaoikeuksien suhteen Sanila-Aikio on Käräjien perinteisesti omaksumalla linjalla. YK:n alkuperäiskansoja koskeva ILO-sopimus nro 169 tulisi ratifioida ja kysymys saamelaisten oikeudesta alueensa luonnonvaroihin ratkaista.

- Minusta sopimus pitäisi ratifioida mahdollisimman nopeasti. Se on meidän kaikkien etu täällä Lapissa, sekä suomalaisten että saamelaisten että tämä epäselvä tilanne saadaan ratkaistua, Sanila-Aikio sanoo.

Konsensukseen

Saamelaiskäräjien keskinäistä yhteistyötä haittasi etenkin päättyvällä toimikaudella sisäinen valtakamppailu, jossa puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärveä vastaan nousi äänekäs oppositio. Näkkäläjärven tuki äänestäjien parissa on kuitenkin kasvanut, sillä hän lähes kaksinkertaisti äänimääränsä viime vaaleista.

Tiina Sanila-Aikio harkitsee silti puheenjohtajaksi pyrkimistä ja Klemetti Näkkäläjärven haastamista. Huolimatta poliittisesta kilpailusta Sanila-Aikio toivoo, että tulevalla käräjäkaudella energiaa ei hukattaisi keskinäiseen riitelyyn.

- Toivon että meillä on hyvä henki ensi kaudella ja pystymme päättämään asioita koko Saamen kansan eduksi, Sanila-Aikio sanoo.

Lähteet: YLE Lappi