KOMMENTOI: Uskallatko syödä vitamiineja ja ravintolisiä?

Ravintolisien käyttö ei juuri ehkäise kansansairauksia, ja pillerien popsinta voi jopa lisätä kuolleisuutta, osoittaa tuore suomalais-amerikkalainen ravitsemustieteen tutkimus.

ravintolisät
Vitamiinipillereitä ja kalanmaksaöljyä kapseleina.
Sanna Pirkkalainen / Yle

Ravintolisiä käytetään ehkäisemään kroonisia sairauksia, kuten sydän- ja verisuonitauteja, mutta huonoin tuloksin. Tutkimuksen mukaan iso osa ravintolisistä on yhteydessä lisääntyneeseen kuolleisuuden riskiin.

Ainoastaan kalsiumilla oli tutkimuksessa kuolleisuutta ehkäisevä vaikutus. D-vitamiini puolestaan ei vaikuttanut kuolleisuuteen millään tavoin.

Yksittäisistä yhdisteistä monivitamiinin, foolihapon, B6-vitamiinin, raudan, magnesiumin, sinkin ja kuparin käytön havaittiin lisäävän kuolleisuutta.

Tutkimus ei yllätä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkimusprofessorin Suvi Virtasen mukaan tutkimustulos ei tullut yllätyksenä, sillä ravintolisien liiallisella käytöllä on jo aikaisemmin havaittu olevan huonoja vaikutuksia. Virtanen kuitenkin muistuttaa, että yksi tutkimus ei vielä viilaa suomalaista terveyspolitiikkaa suuntaan tai toiseen.

Myöskään apteekkari ja proviisori Merja Aaltonen ei pidä tutkimuksen tuloksia yllätyksenä. Aaltonen toimii usein Apteekkariliiton asiantuntijana ravintolisäasioissa. Hänen mielestään kysymys ravintolisistä on monimutkainen ja monesti yksilöllinen.

- Vitamiinit ja hivenaineet ovat kuin bensa tai öljy autolle, ne ovat välttämättömiä ihmiselle. Parasta niitä olisi saada monipuolisesti ravinnosta. Mutta on tilanteita tai ryhmiä, joille ravintolisät ovat tarpeellisia. Esimerkiksi vanhukset, joilla ruokahalu tai vitamiinien imeytyminen on vähentynyt, Aaltonen sanoo.

Kommetoi: Uskallatko enää syödä vitamiineja ja ravintolisiä?

Lähteet: YLE Etelä-Karjala