Homekoulujen korjausvarojen supistaminen suivaannutti lukijat

Lukijoiden tunteita kuumensi tiistain uutinen Valtio nipistää roimasti homekoulujen korjauksesta. Lukijat penäävät kuntien, suunnittelijoiden ja rakentajien vastuuta ja varoittelevat terveyskulujen noususta tulevaisuudessa.

Kotimaa

Koko maassa uusiin koulurakentamis-hankkeisiin varataan ensi vuonna viisi miljoonaa euroa. Hallituksen budjettiesityksen summa riittää vain muutaman home- tai kosteusvauriosta kärsivän koulun remontointiin. Ongelmia aiheutunee ainakin pienille kunnille.

Kuntaliiton rakentamistalousinsinööri Jorma Ruokojoki pitää summaa riittämättömänä. Samaa mieltä ovat lukijat.

"Koulutoiminnan järjestäminen on kunnan tärkeimpiä tehtäviä. Yhtäkään homekoulua ei saa olla, nouskoon veroäyri sitten vaikka 30:een", vaatii nimimerkki Vastuuta kaipaava.

Home sweet home -nimimerkki on samaa mieltä siitä, että valtio säästää väärässä kohdassa.

"Tässä säästäminen tuo tulevaisuudessa moninkertaiset kulut. Jo yksi työkyvytön nuori maksaa vähintään miljoonan, puhumattakaan lääkekuluista."

Nimimerkki Andrei peräänkuuluttaa puolestaan suunnittelijoiden ja rakentajien vastuuta.

"Kaikki homekoulut ym. kovan hengitysilmarasituksen alaiset tilat, niiden homehtuminen on seurausta huonosta suunnittelusta tai rakentajan huolimattomuudesta tai jopa molemmista. Kun "homekouluja" korjataan uusi homehtuminen voidaan estää vain rakentamisen tiukalla valvonnalla ja oikealla asiantuntevalla suunnitelulla."

Ent. rakentaja -nimimerkki on samaa mieltä.

"Suunnittelijat ja urakoitsijat vastuuseen noista homerakennuksista! Kyllä ammattimaisen urakoitsijankin pitäisi älytä milloin aletaan rakentaa homehtuvaa rakennetta ellei suunnittelija sitä tajua?"

Nimimerkki Rölli painottaa ennaltaehkäisevää työtä.

"Kyllä koulujen, terveyskeskusten sekä julkisten tilojen sisäilma ja rakenteet tulisi selvittää, jonka jälkeen ohjata niiden käyttöä, jos ei rahaa ole riittävästi heti korjata vikoja. On kuitenkin edullisempaa ja inhimillisempaa korjata viat heti kun vasta siinä vaiheessa kun tulee oireita ihmisille."

Lähteet: YLE Uutiset