Putin kummeksuu Timoshenkon tuomiota

Venäjän pääministeri Vladimir Putin sanoi tiistaina olevansa kummastunut Julia Timoshenkon saamasta seitsemän vuoden vankeustuomiosta. Putin piti myös vaarallisena sitä, että maiden väliset sopimukset asetetaan tällä tavalla kyseenalaiseen valoon.

Ulkomaat
Entisen pääministerin Julia Timoshenkon kannattajat ottavat yhteen mellakkapoliisin kanssa.
Entisen pääministerin Julia Timoshenkon kannattajat ottivat yhteen mellakkapoliisin kanssa pääkaupunki Kiovassa 11. lokakuuta Timoshenkon tuomion jälkeen.Andrew Kravchenko / EPA

Oikeus katsoi tuomiossaan, että Timoshenkon solmimasta kaasusopimuksesta Venäjän kanssa koitui suuria tappioita Ukrainalle.

- En ymmärrä aivan täysin, miksi hänelle määrättiin nämä seitsemän vuotta, Putin sanoi venäläisuutistoimistojen mukaan.

- En ole tietoinen syytteiden sisällöstä ja yksityiskohdista, mutta mediatietoihin perustuen tuomio on tullut kaasusopimusten allekirjoittamisesta Venäjän kanssa. Timoshenko ei allekirjoittanut mitään. Gazprom ja Neftegaz allekirjoittivat sopimukset, Putin jatkoi.

Lisäksi Putinin mukaan "on vaarallista ja haitallista asettaa epäilyksiä koko sopimuspaketin ylle". Putin viittasi tällä tammikuussa 2009 solmittuun sopimukseen, joka päätti kiistan, minkä yhteydessä Eurooppaan tulevia kaasutoimituksia oli rajoitettu.

Venäjän ulkoministeriö puolestaan katsoi lausunnossaan tuomion olevan "selkeästi Venäjän vastainen viittaus".

Putin sanoi, ettei pidä Timoshenkoa ystävänään eikä hänellä ole tähän henkilökohtaisia suhteita. Ennemminkin Timoshenko on Putinin mukaan poliittinen vastustaja, koska hän poliitikkona "aina suuntasi kohti länttä".

Venäjä vastaa neljäsosasta Euroopan kaasuntarpeesta. 80 prosenttia tästä kaasusta kulkee Ukrainan putkien kautta.

Lähteet: Reuters, Itar-Tass, AFP