Hyppää sisältöön

Huippukamera ei tee mestarivalokuvaajaksi

Taito onnistua tilanteessa kuin tilanteessa erottaa valokuvaamisen ammattilaisen taitavasta harrastajasta, muistuttaa lahtelainen valokuvaaja Aki Loponen. Valokuvaa ei tehdä vieläkään tietokoneen ruudulla, vaan huolellisesti suunnitellussa kuvaustilanteessa. Hyvä kamera ei yksin tee kenestäkään mestaria.

Harrastajan kuva Aki Loposesta vaatii jälkikäsittelyä, koska otosta ei ole suunniteltu. Kuva: YLE/ Tanja Perkkiö

Valokuvaaminen on supersuosittu harrastus, joka näkyy esimerkiksi taidokkaina blogeina. Lahtelaisen valokuvaajan mukaan digikamerat ovat kasvattaneet harrastuksen suosiota.

- Laitteet ovat tulleet halvemmiksi ja niillä onnistuminen on helppoa. Myös kuvankäsittelyohjelmat ovat kaikkien ulottuvilla. Ihmiset haluavat dokumentoida omaa elämäänsä ja nyt siihen on entistä paremmat mahdollisuudet, Aki Loponen selittää.

Harrastajakin voi olla taitava joskus, mutta ammattilaisen taito ei ole tuurista kiinni.

- Koska ammattilaisen täytyy elättää itsensa kuvaamisella, on hänen oltava monipuolinen. On pystyttävä kuvaamaan esimerkiksi ruokaa, ihmisiä ja arkkitehtuuria, niin että jälki kelpaa asiakkaalle ja itselle. Yksittäinen harrastaja saattaa kyllä päästä todella pitkälle, jos on esimerkiksi kuvannut jollain tietyllä tyylillä vuosikausia, Loponen vertaa.

Loposen mukaan helppouden illuusiota myydään kaupoissa pikseleillä ja teknisillä ominaisuuksilla.

- Vaikka minulla on viulu kotona, ei se tee minusta vielä Kuusistoa tai Mullovaa. Taito ja osaaminen on omissa näpeissä.

Digitaalinen siivous ei ole ratkaisu

Loponen pyörittää pääasiassa yritysasiakkaita palvelevaa yritystään yhtiökumppani Jani Mahkosen kanssa. Digitaalisen kuvankäsittelyn yleistyminen on tehnyt asiakkaista vaativampia.

- Aiemmin kuvan valmistumista piti odottaa, silloin valinnat tehtiin rauhassa. Nyt kun kuvauksen kohde näkee otokset heti, peilikuva harvoin miellyttää. Odotukset kuvankäsittelyn suhteen ovat korkealla ja digitaalisen siivouksenkin varaan lasketaan liikaa, lahtelaiskuvaaja manaa.

Kuvia ei tehdä tietokoneen ruudulla, ja ammattilainen suunnittelee aina kuvaukset huolellisesti.

- Usein asiakkaat ottavat kuvaajan mukaan jo suunnittelun alkumetreillä, että tekemisestä tulee kustannustehokasta. Näin ei tule yllätyksiä, eikä tehdä turhaa työtä, Loponen sanoo.

Ammattilaisenkin kotikuvat hujan hajan

Muotoiluinstituutista valmistuneen valokuvaajan repertuaariin kuuluu nykyään myös liikkuva kuva.

- Se on tullut jäädäkseen. Laitteet mahdollistavat liikkuvan kuvan tekemisen, minkä asiakkaat tietävät. Hyvällä suunnittelulla kuvausten aikana voidaan ottaa myös liikkuvaa kuvaa, jota sitten hyödynnetään vaikka tv-mainonnassa.

Taitavat harrastajat jakavat kuviaan netissä, osa jopa ilmaiseksi, vapain käyttöoikeuksin. Loposen mukaan amatöörien kuvatarjonta eivät vie töitä alan yrittäjiltä.

- Kuvapankeista voi löytää hakusanoilla tietynlaisia kuvia, mutta yksittäisten kuvien etsiminen harrastajien kuvasivuilta on hankalaa. Sitä paitsi esimerkiksi mainoskuvissa vaatimukset ovat hyvin yksityiskohtaisia, silloin muuta tarkoitusta varten otetut kuvat tai sattumalta räpsäistyt eivät toimi.

Loponen ei karta valokuvaamista vapaa-aikanakaan. Mutta runsauden pula vaivaa ammattilaistakin.

- Minäkään en vie töitä kotiin. Pitäisi kyllä enemmän huolehtia siitä, että kuvat olisivat katsottavissa ja järjestyksessä. Kaipaan kyllä sitä aikaa, että kuvien määrättömän napsimisen sijaan otettaisiin vain muutama kuva. Pitäisi kai ottaa taas käyttöön vanha 36 kuvan muistikortti, Loponen nauraa.

.
.