1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Meedio-ooppera vie spiritismin äärelle

Näyttelijä-ohjaaja Kari-Pekka Toivonen ohjaa Turussa ensimmäisen oopperansa. Kyseessä on Gian Carlo Menottin pienoisooppera Meedio. Teos tuo lavalle psykologisen trillerin, joka kertoo ikääntyvän Meedion lavastetuista spiritismi-istunnoista.

Sopraano Päivi Nisula nähdään Meedio-oopperan nimiroolissa. Kuva: Saaristo-ooppera

Kari-Pekka Toivosta jännittää sopivasti uuden haasteen keskellä. Perjantaina ensi-iltansa saava Meedio on Toivosen ensimmäinen oopperaohjaus.

- Totta kai jännittää, mutta olen enemmän innoissani. On nautinnollista tehdä oopperaa ammattitaitoisten esiintyjien kanssa.

Lukuisista elokuva- ja televisiorooleista tunnettu Toivonen hyppäsi mielellään oopperan maailmaan, sillä musiikki on hänelle tärkeä asia.

- Soitin nuorena trumpettia, joten nuotinlukutaito on olemassa. Musiikki on minulle todella tärkeää ja vaimon kautta ooppera on tullut tutummaksi.

Toivosen vaimo Merja Larivaara onkin mukana ohjaamassa Meedio-pienoisoopperaa.

Lisää oopperaa Turun seudulle

Kahden näytöksen pienoisooppera kertoo Meediosta, hänen tyttärestään ja mykästä apupojasta, jotka lavastavat asiakkaille spiritismi-istuntoja. Ikääntyvä Meedio on koko elämänsä rahastanut muiden surujen ja tragedioiden kustannuksella, kunnes eräällä istunnolla tuntee kuristavat kädet kaulallaan.

- Gian Carlo Menotti on sekä säveltänyt että kirjoittanut tarinan, joten se on hyvässä synkassa. Musiikki on ihan kuin elokuvamusiikkia. Pienoisooppera kestää tunnin, joten se on helppo ottaa vastaan, Toivonen kuvailee.

Oopperan tuottaa varsinaissuomalainen oopperayhdistys Saaristo-ooppera. Teos on yhdistyksen ensimmäinen oma tuotanto.

- Mukana on ammattitaitoinen porukka, joka heittäytyy asiaan loistavasti. Nuoret lupaavat Sibelius Akatemian sopraanot Anu Hostikka ja Alina Heikkilä esittävät Meedion tytärtä ja Meediona nähdään Suomen Kansallisoopperan sopraano Päivi Nisula.

Nisula on myös Saaristo-oopperan taiteellinen johtaja. Saaristo-oopperan tarkoituksena on luoda Turun seudulle vahva ammatillinen oopperaperinne.

Teos on osa Turun kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa. Näytöksiä on vain viisi ja ne esitetään entisessä elokuvateatteri Dominossa (nykyisin ML Media Liv).

Meedion ensi-ilta perjantaina 14.10. klo 19.00. Muut näytökset: 17.10., 19.10., 21.10. ja 22.10. Kaikki näytökset klo 19.00. Jokaisen näytöksen jälkeen avoin keskustelutilaisuus oopperan tekijöiden ja yleisön välillä. Keskustelun teema vaihtelee illoittain. Ensi-illan teema on oopperataiteen tila ja tulevaisuus Turussa.