1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jätevesikaivo

Sakokaivon ohittamiseen ei voida pakottaa

Kemiläisiä ei voida pakottaa sakokaivojen ohitukseen. Kemin Vesi Oy:n toimitusjohtajan Juha Hiltulan mukaan kaivon ohittamatta jättämisestä ei seuraa mitään sanktioita. Vesiyhtiö on tiedottanut ympäristölupansa mukaisesti, että kiinteistönomistajien on ohitettava sakokaivot vuoden loppuun mennessä.

Jätevesikaivo
Sakokaivo
YLE/ Pasi Takkunen

Hiltula perustelee ohittamista taloudellisilla syillä. Hän arvelee, että sakokaivolietteen vastaaottomaksut nousevat, koska liete on niin väkevää. Toisaalta ilman lietettä kaivosta lähtevä jätevesi on liian laimeaa.

- Sakokaivot vuotavat, jolloin niiden kautta viemäriverkostoon tulee kylmiä ja puhtaita maavesiä. Nämä vedet kylmentävät ja laimentavat puhdistamolle tulevaa jätevettä. Kylmien ja laimeiden vesien puhdistaminen onnistuu huonommin kuin hiukan lämpimämpien ja väkevämpien vesien puhdistus. Tällaisia perusteluita luvanantaja on käyttänyt, Hiltula sanoo.

Kemin Vesi on urakoinut ohituksen noin 300:lle kotitaloudelle. Ohituksia on teetetty myös yksityisillä firmoilla.

Hinta voi nousta ennakoidusta

Sakokaivon ohitus voi tulla huomattavasti ennakoitua kalliimmaksi. Hiltula kertoo, että ohitusputken lisäksi voidaan joutua uusimaan kaupungin verkostoon johtavat putket, parantamaan kiinteistön kuivatusta salaojilla ja johtamaan kuivatusvesiä pois tontilta.

Kemin Veden taksoilla pelkkä sakokaivon ohitus maksaa 850 euroa. Lisätöistä riippuen remontin loppusummaksi tulee tuhansia euroja. Kemin Veden ympäristöluvan mukaan sakokaivot on ohitettava vuoden loppuun mennessä.

Lähteet: YLE Perämeri

Lue seuraavaksi