1. yle.fi
  2. Uutiset

Lukukoira Ada auttaa lasta lukemaan

Lapset voivat lieventää lukemisen jännittämistä lukukoiran avulla Kotkassa. Kotkan pääkirjastossa syyskuussa aloittanut lukukoira Ada kuuntelee kärsivällisesti ja arvostelematta kun lapset lukevat sille.

kirjastot
Lukukoira auttaa lukemaan
YLE / Anna Huittinen

Kotkassa ollaan valtakunnan etunenässä lukukoirahetkien järjestämisessä kirjastoon. Viime tammikuussa Kaarinan kirjastossa alkoi Luetaan koiralle -yhteisprojekti Turun yliopiston psykologian oppiaineen kanssa. Espoossa lukukoira aloitti kesäkuussa Sellon kirjastossa.

Suomeen lukukoiraidea on tullut Yhdysvalloista, jossa toiminta aloitettiin vuonna 1999.

Lapset, joilla on ongelmia lukemisessa tai ovat ujoja, voivat harjoitella lukemista kirjaston rauhallisessa ympäristössä koira seuranaan. Lukuhetki koiran ja ohjaajan kanssa kestää noin kymmenen minuuttia.

- Rauhallinen, kiinnostunut kaikesta ympärillä tapahtuvasta ja tällainen pehmoinen, pieni ja helposti lähestyttävä, kuvailee lukukoiran ohjaaja Helena Lammenaho koiraansa.

Lammenahon mukaan Ada on vielä aloittelija lukukoiran toimessa.

- Se haluaa vielä mielellään lähteä tutustumaan ympäristöön, mutta tarkoitushan olisi, että se olisi mahdollisimman paljon lapsen vieressä ja katsoisi mitä lapsi lukee ja tavallaan osallistuisi siihen äänettömästi, kertoo Lammenaho.

Bedlingtoninterrieri Ada on myös Kennelliiton hyväksymä kaverikoira. Etelä-Haagan kirjastossa Helsingissä lukukoirina käytetään myös opas- ja avustajakoiria.

Ensimmäinen lukusessio järjestettiin Kotkassa syyskuun alussa. Tarkoitus on jatkaa lukukoiratoimintaa kirjastossa kerran kuukaudessa.

Lähteet: YLE Kymenlaakso

Lue seuraavaksi