Varuskunnissa luotetaan vahvuuksiin

Kukaan ei halua uskoa oman joukko-osaston lakkauttamiseen, mutta huoli tulevasta on kuitenkin olemassa. Henkilökunta on valmis muutoksiin, mutta pelkona on ainakin urakehityksen pysähtyminen ja tulojen pieneneminen.

Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Suomen armeijan sanotaan olevan uusiutumisen tarpeessa myös ilman talouskriisiä. Esimerkkinä jonkinlaisesta tehottomuudesta käy hyvin vaikka se, että kun tämän päivän sotilas hakee opintovapaata, voi hakemus kulkea jopa 10 eri ihmisen kautta.

- Lukuisa määrä saman asian käsittelemistä samoilla perusteilla ilman varsinaista lisäarvoa. Pitäisi päästä 1-2 käsittelykertaan ja sitten päätös, sanoo Porin Prikaatin komentaja, eversti Juha Pyykönen.

Luotto omiin on kova

Oman paineensa muutoksiin aiheuttaa myös muun muassa ikäluokkien pieneneminen. Suurin uudistustarve tulee kuitenkin talouden murheista. Lista lakkautettavista joukko-osastoista tulee tammikuun loppuun mennessä. Säkylässä luotetaan vahvuuksiin eli muun muassa kansainvälisten joukkojen koulutukseen.

- Yksi keskeinen tavoite on että Suomi on aktiivinen kansainvälisessä rauhanturvaamisessa ja siinä Porin Prikaatilla on keskeisin rooli puolustusvoimissa, Pyykönen sanoo.

Suomi ei ole kuitenkaan viime aikoina ollut erityisen aktiivinen kansainvälisellä rintamalla. Maailmalla on nyt vain noin 250 suomalaissotilasta.

- Suomi on aktiivinen siinä määrin kun olemme katsoneet tarpeelliseksi. Jos muistellaan mitä ulkoministeri Tuomioja lausui viime viikolla, niin tarkoituksena on lisätä merkittävästikin meidän osallistumistamme sotilaalliseen kriisihallintaan myöskin sotilasjoukoilla, sanoo Pyykönen.

Tuloihin merkittävää laskua

Puolustusvoimien henkilöstö voi tässä tilanteessa vain odottaa. Henkilöstön vähennystarvetta on ja se koskee sekä siviilejä että sotilaita. Vaikka oma varuskunta saisi lopulta jatkaa, saatta edessä olla tulojen menetyksiä.

- Jos lopetetaan näitä harjoituksia ja säästetään maastovuorokausista, niin se aiheuttaa väkisinkin sen että haittatyökorvaukset vähenee. Vuositulot voivat laskea ehkä 10 - 20 prosenttia, laskee Upseeriliiton Huovinrinteen osaston luottamusmies Pasi Lehtonen.

Hallituksen säästötavoite on noin 200 miljoonaa euroa vuodessa. Porin Prikaatin vuosibudjetti on 43 , Tykistöprikaatin 33 miljoonaa euroa.