Tiitinen kiistää Rusin Sorsa-väitteet

Suurlähettiläs Alpo Rusin mukaan niin sanotulla Tiitisen listalla on edesmenneen pitkäaikaisen pääministerin Kalevi Sorsan nimi. Rusi kertoo väitteen kirjassaan Tiitisen lista, joka julkaistiin tänään tiistaina. Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen kiistää väitteen tuoreeltaan.

talous
Alpo Rusin Tiitisen lista -kirja.
Suurlähettiläs Alpo Rusin mukaan niin sanotun Tiitisen listan nimet olivat pikemminkin Neuvostoliiton kuin Itä-Saksan suomalaisia yhteyshenkilöitä. Rusi nimeää - tänään ilmestyneessä kirjassaan - yhdeksi listan nimeksi entisen pääministerin Kalevi Sorsan. Entinen Supon päällikkö Seppo Tiitinen kiistää väitteen.

Alpo Rusi kertoo saaneensa tiedon Tiitisen listasta Suojelupoliisin pitkäaikaiselta osastopäälliköltä.

- Hän halusi kertoa minulle kaksi viikkoa ennen kuolemaansa, että listalla on Kalevi Sorsan nimi, Alpo Rusi kertoi Tiitisen lista -kirjan julkistamistilaisuudessa tänään tiistaina.

- Tämäkään ei tässä hätkähdytä, vaan oikeastaan se, että tätä kautta voidaan päästä eteenpäin tarkastelemaan meidän poliittista yhteistyökulttuuria Neuvostoliiton kanssa.

Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen sanoo YLE Uutisille, että hänen muistikuvansa mukaan listalla ei ole edesmenneen pääministerin Kalevi Sorsan nimeä.

- Muistikuvani eivät anna tukea tuollaiselle väitteelle. Oletukseni on, että jos siellä Sorsan nimi olisi ollut, niin se olisi kyllä jäänyt mieleen.

Tiitinen itse ei voi asiaa enää tarkistaa.

- Minä en voi sitä tarkistaa. Asiakirjat ovat Suojelupoliisin kassakaapissa, ja niin kuin Korkein hallinto-oikeus on pari kertaa todennut, niin siellä pysyvät, Tiitinen sanoo.

Aiemmin Tiitinen on luonnehtinut listalla olevia henkilöitä vähämerkityksellisiksi, joiden yhteiskunnallista merkitystä hän on pitänyt vähäisenä.

Listalla 18 nimeä

Tiitisen listalla on 18 suomalaisen nimet, joilla epäillään olleen yhteyksiä entisen Itä-Saksan tiedustelupalveluun Stasiin. He olivat lähinnä Stasin kiinnostuksen kohteita.

Lista on saanut nimensä Supon entisen päällikön Seppo Tiitisen mukaan. Lista on saatu entisen Länsi-Saksan turvallisuuspalvelulta Bundesnachrichtendienstiltä.

Rusi kutsuu listaa symboliksi siitä, että lähimenneisyyttä ei ole haluttu tarkastella avoimesti.

- Lähimenneisyyden totuutta joudutaan nyt repimään vaikeamman kaavan kautta, Rusi sanoo.

Suomessa on pidetty salaisena myös niin sanottu Rosenholz-aineisto, joka pitää sisällään Stasin tiedottaja- ja yhteyshenkilökortiston tietoja. Aineisto on saatu Suomeen Yhdysvaltain keskustiedustelupalveu CIA:n kautta. Niissä on tietoja Stasin toiminnasta useissa maissa. Nimiä on kerrottu olevan lähes 190.

Rosenholz-aineisto oli yksi syy, jonka takia suojelupoliisi epäili suurlähettiläs Alpo Rusia vakoilusta Stasin hyväksi. Syytteitä Rusia vastaan ei nostettu. Hän sai myös valtiolta korvauksia kärsimyksistään, joita turhat epäilyt aiheuttivat.

Lähteet: YLE Uutiset