1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Ranskan riskit askarruttavat suursijoittajia

Ranskan taloustilanne huolestuttaa yhä enemmän suomalaisia suursijoittajia. Muun muassa ansiosidonnaisten työttömyyskorvausten rahoittamisesta vastaava Työttömyysvakuutusrahasto on päättänyt lopettaa sijoittamisen Ranskan valtion lainoihin. Vastaavia Ranskan-riskiä karttavia linjauksia on tehty myös osassa työeläkeyhtiöitä.

talous

- Tiedot, jotka meillä on käytettävissä kansantaloudesta ja liikkeeseenlaskijan yleisestä tilanteesta muutenkin, ovat johtaneet tähän johtopäätökseen, että olemme katsoneet, ettei Ranska liikkeellelaskijana sovellu parhaiten rahaston tarkoituksiin, sanoo Työttömyysvakuutusrahaston talousjohtaja Tapio Oksanen.

Rahaston tavoitteena on sijoittaa turvaaviin ja mahdollisimman helposti rahaksi muutettaviin kohteisiin. Ranskan sijaan rahasto laittaa varoja nyt muun muassa Ruotsin valtionlainoihin.

- Ruotsi tuli meillä mahdollisten sijoituskohteiden joukkoon vasta viikko sitten, Oksanen sanoo.

Työttömyysvakuutusrahaston tärkeimpiä sijoituskohteita ovat Suomen ja Saksan valtionlainat, pohjoismaisten pankkien sijoitustodistukset ja lähinnä suomalaisten yritysten yritystodistukset.

Työeläkeyhtiöistä muun muassa Eläke-Tapiola on vähentänyt sijoittamista Ranskaan. Syitä on kaksi.

- Ranskalaisten pankkien saatavat niin kutsutuista reunavaltioista ovat suhteessa Ranskan talouden kokoon suuret. Myös Ranskan pankkijärjestelmän koko suhteessa omaan talouteensa on aivan liian suuri, sanoo Eläke-Tapiolan sijoitusjohtaja Hanna Hiidenpalo.

- Kun tiedetään Euroopan ongelmat, tuntuu, että siihen maahan on keskittynyt aika paljon riskiä tällä hetkellä, Hiidenpalo tiivistää.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi