1. yle.fi
  2. Uutiset

Mikä Tiitisen lista?

Kun Neuvostoliitto ja itäblokki hajosivat 1990-luvun vaihteessa, suojelupoliisi sai Länsi-Saksan turvallisuuspalvelulta nimilistan niistä suomalaisista, joilla epäillään olleen yhteyksiä DDR:n pahamaineiseen turvallisuuspalveluun Stasiin.

talous

Länsi-Saksan tuvallisuusviranomaiset olivat saaneet listan Stasin arkistoista. Kun lista päätyi Supolle vuonna 1990, Supon silloinen johtaja Seppo Tiitinen ja tasavallan presidentti Mauno Koivisto päättivät sulkea listan Suojelupoliisin kassakaappiin. Koivisto katsoi tuolloin, että lista ei anna aihetta lisätutkimuksiin.

Julkisuuteen lista nousi toden teolla vuonna 2002, kun Helsingin Sanomat uutisoi asiasta. Lista sai nimen Tiitisen lista.

Diplomaatti Alpo Rusiin Tiitisen lista liittyy siten, että vuonna 2002 Suojelupoliisi alkoi epäillä Alpo Rusia ja hänen veljeään Jukkaa törkeästä vakoilusta DDR:n hyväksi. Epäilyt vuotivat pian julkisuuteen.

Syytettä Alpo Rusia vastaan ei nostettu, mutta hänen veljensä Jukka myönsi luovuttaneensa aikoinaan salaisia tietoja DDR:lle.

Syytekynnys ei ylittynyt, mutta Alpo Rusi haastoi valtion oikeuteen ja vaati korvauksia henkisistä kärsimyksistä ja taloudellisista menetyksistä. Oikeudenkäynnin yhteydessä Rusi vaati Tiitisen listaa julki, jotta nähtäisiin, että hänen nimensä ei listalla ole. Kun Helsingin käräjäoikeus ei vaatimukseen suostunut, Alpo Rusi julkisti sittemmin omat epäilynsä listalla olevista nimistä. Hänen listallaan on 12 nimeä.

Tiitisen listaa on sittemmin yritetty saada julki. Muun muassa tiedotusvälineet ovat yrittäneet saada listaa haltuunsa. Lista on pysynyt kuitenkin tiukasti lukkojen takana useiden eri oikeusasteiden päätöksillä. Esimerkiksi korkein hallinto-oikeus ja Helsingin käräjäoikeus ovat linjanneet, että Suojelupoliisin päätös listan salaamisesta on Suomen lain mukainen.

Viimeksi listaa yritettiin saada julki vuonna 2010, mutta korkein hallinto-oikeus päätti pitää listan edelleen salaisena todeten, että "ei ole julkisuuslain 24 §:n 1 momentin 9 kohdan vahinkoedellytyslausekkeessa tarkoitetulla tavalla ilmeistä, että tiedon antaminen puheena olevasta asiakirjasta ei vaaranna valtion turvallisuutta".

Listalla olevia nimiä on arvuuteltu niin kauan kuin listasta on tiedetty. Seppo Tiitisen mukaan listalla ei ole merkittävässä asemassa olleita henkilöitä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi