Keskusjärjestöjohtajat: Palkkaratkaisu tehtävä tällä viikolla

Palkkaneuvottelujen osapuolet ovat yhtä mieltä siitä, että ratkaisun on synnyttävä viikon aikana. Ylen Aamu-tv:n haastattelemat SAK:n ja EK:n järjestöjohtajat kuitenkin korostavat, että neuvottelupöydässä on vielä monta ratkaisematonta kysymystä. Neuvottelut ovat jatkuneet aamupäivällä.

talous
Mies vetää tyhjää kärryä tehtaan varaston käytävällä.
Yle

Kumpaakin osapuolta kiinnostavat työelämän laatukysymykset ja työttömyyden minimoiminen vaikeassa taloustilanteessa.

- Parhaillaan käydään keskusteluja työelämän laadusta ja palkankorotuksista, mutta meillä on vielä näkemyseroja. Tässä tulee väkisinkin painottumaan työelämän laatukysymykset, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo Ylen Aamu-tv:n haastattelussa.

Lylyn mukaan myös palkankorotukset on vielä nostettava pöydälle, koska palkansaajat tekivät viime viikolla kariutuneissa neuvotteluissa paljon myönnytyksiä.

Palkankorotukset ja ostovoiman kehitys ovat myös jatkossa neuvottelujen kuuma peruna, sillä Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Mikko Pukkinen ei mielellään avaisi työnantajan 4,3 prosentin palkankorotusehdotusta.

- Peruslähtökohta on se, että elinkeinoelämällä ei ole tämän enempää palkanmaksukykyä. Jos hinnoittelemme itsemme ulos, kansainväliset yritykset siirtävät tuotantoaan ulkomaille, Pukkinen perustelee.

Ratkaisun synnyttävä nopeasti

Yhdestä asiasta osapuolten ei kuitenkaan tarvitse enää neuvotella. Kummankin järjestöjohtajan mielestä niin kutsuttuun laajapohjaiseen palkkaratkaisuun johtavan sopimuksen pitää olla yksityiskohtia myöten valmis tämän viikon aikana.

Jonkinlainen jäsenjärjestöjen asettama takaraja on myös parin viikon päähän sijoittuva Metalliliiton ja Pron lakonuhka teknologiateollisuudessa.

Laajapohjainen palkkaratkaisu kuopattiin jo kertaalleen viime viikolla, kun neuvottelut katkesivat kiistaan palkankorotusten tasosta. Tuolloin tähtäimessä ollut paperi kulki vielä nimellä kilpailukyky- ja työllisyyssopimus.

Lähteet: YLE Uutiset