Slovakian parlamentti äänesti odotetusti kriisirahastoa vastaan

Slovakian parlamentti on äänestänyt odotetusti Euroopan väliaikaisen kriisirahaston valtuuksien laajentamista vastaan. Myöhään tiistaina päättyneessä äänestyksessä Slovakian hallitus sai parlamentilta epäluottamuslauseen.

velkakriisit
Pääministeri puhuu moneen mikrofoniin, taustalla mediaa ja muita poliitikkoja.
Pääministeri Iveta Radicova puhui medialle äänestyksen päätyttyä Bratislavassa tiistaina.Peter Hudec / EPA

Äänestys kaataa Slovakian hallituksen, mutta kriisirahastosta on määrä äänestää vielä uudelleen myöhemmin tällä viikolla.

Parlamentti äänesti asiasta kymmentuntisen väittelyn jälkeen. Äänestys jäi 21 ääntä vajaaksi läpimenosta. 55 äänesti puolesta, yhdeksän oli vastaan ja 60 pidättäytyi äänestämästä.

Pääministeri Iveta Radicova aikoo järjestää vielä uusintaäänestykseen valtuuksista. Radicovan arvellaan liittoutuvan äänestyksessä vasemmistolaisen oppositiopuolueen Smer-SD:n kanssa.

Radicova on pyytänyt puoluettaan ja hallituskumppaneita aloittamaan neuvottelut Smer-SD:n kanssa keinoista, joilla kriisirahaston valtuuksien laajentaminen saataisiin hyväksyttyä.

Smer-SD-puolue antoi tiistaina merkkejä siitä, että se olisi valmis tukemaan asiaa, mikäli ennenaikaiset vaalit järjestetään tai hallitus vaihtuu.

Hallituksen pienpuolue ilmoitti tiistaina puoliltapäivin, ettei se äänestä rahaston puolesta. Kaatunut hallitus oli neljän puolueen koalitio.

Slovakia on 17 euromaasta viimeinen, jonka parlamentti ei vielä ole asiaa hyväksynyt. Kaikkien maiden tulee hyväksyä kriisirahaston laajennetut valtuudet.

Lähteet: Reuters, AFP