Erilaiset Stasi-listat voivat kummitella vielä vuosikymmeniä

Suomelle ei koituisi vahinkoa kylmän sodan aikaisten asioiden selvittämisestä kuten Tiitisen listan tutkimisesta, uskoo Suomen kuvalehden päätoimittaja Tapani Ruokanen. Ruokanen ja poliittisen historian professori Seppo Hentilä keskustelivat YLE Radio 1:n Ykkösaamussa suurlähettiläs Alpo Rusin tiistaina julkaistusta kirjasta Tiitisen lista. Kysymyksiä herättävät arvailut siitä, joutuiko Rusi ajojahdin kohteeksi.

talous
Korkeimman hallinto-oikeuden päätösasiakirja
YLE

- On varmasti listoja, jotka eivät ole samasta lähteestä peräisin, muistuttaa Helsingin yliopiston professori Seppo Hentilä.

- Tuskin vahingoittaisi Suomea, jos tutkimus sallittaisiin, päätoimittaja Ruokanen toivoo, ettei tietoa pantattaisi.

Tiitisen listaksi nimetty paperi on oikeuden päätöksellä salattu vuoteen 2050 saakka.

- Tiitisen listasta on tullut symbolinen käsite. Suomessa ei haluta käydä kylmän sodan historiaa läpi. Olennainen kysymys on, ettei vielä ole valmiutta käydä keskustelua pohjia myöten. Tämä asia voi olla esillä vuoteen 2050 saakka, sanoo päätoimittaja Tapani Ruokanen.

Eduskunnan pääsihteerin, Supon entisen pääjohtajan Seppo Tiitisen mukaan entinen pääministeri Kalevi Sorsa ei ole listalla.

- Ulkopuolisen on vaikea ratkaista, kumman muisti pettää. Yllätyin, että Sorsan nimi tuotiin esille, vedoten tietolähteeseen, joka on edesmennyt Supon virkamies. Minkä listan tämä lähde on nähnyt? kysyy professori Hentilä.

Päätoimittaja Ruokanen muistuttaa, että vuonna 2003 Sorsa kertoi sanomalehti Pohjalaiselle, ettei hän ole tuntenut ketään DDR:n lähetystöstä.

- Miksi kieltää tällainen asia? Näkeehän maallikkokin, että yhteydenpitoa on oltava. Asioita ei muuten hoideta, Ruokanen pohtii diplomaattisia käytäntöjä.

Yksittäinen ajojahti vai peiteoperaatio?

Alpo Rusin mukaan juuri Kalevi Sorsa aloitti ajojahdin häntä vastaan, jotta peiteltäisiin sosiaalidemokraattien yhteyksiä DDR:n tiedustelupalvelu Stasiin. Rusi sanoo pyrkivänsä totuuteen, ei kostoon. Vuonna 2002 Suojelupoliisi alkoi epäillä Alpo Rusia ja hänen veljeään Jukka Rusia törkeästä vakoilusta DDR:n hyväksi. Syytettä Alpo Rusia vastaan ei nostettu. Rusi vaati Tiitisen listaa julki, jotta nähtäisiin, ettei hänen nimensä ole listalla.

Rusi-tutkintaa on kuvailtu peiteoperaatioksi, jolla Supon entinen päällikkö Seppo Nevala yritti estää tärkeissä asemissa olevien poliitikkojen tai avustajien kiinnijäämisen tai leimautumisen.

- Olen taipuvainen uskomaan pikemminkin tätä kuin yksittäisen ajojahdin teoriaa, päätoimittaja Ruokanen sanoo.

- Tarpeeksi isolla saaliilla kuitataan keskustelu ja vaiennetaan media, sellainen maku minulla oli Rusi-oikeudenkäynnin aikaan, Ruokanen muistelee.

- Jotenkin on homma on sekoittunut Rusilla. En suostu tällä tiedolla hyväksymään, että demarien johto yksissä tuumin olisi tällaisen peiteoperaation saanut aikaan, sanoo Hentilä.

Hentilä painottaa, että on oikeuslaitoksen tehtävä selvittää onko tapahtunut maanpetos, kuten Alpo Rusi tulkitsee.

- Valtaosa yhteydenpidosta on ollut normaalia, se on ollut ammatinvalintakysymys, että tähän on jouduttu, professori Hentilä kuvailee.

Lähteet: YLE Uutiset