1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Ingman myy jäätelöliiketoimintansa

Suomalainen Ingman myy jäätelöliiketoimintansa kansainväliselle elintarvike- ja päivittäistavara-alalla toimivalle Unileverille. Kauppahintaa osapuolet eivät julkista. Toimitusjohtaja Peter Ingman arvioi, että Unileverin alaisuudessa Ingmanin jäätelöliiketoiminnalla on paremmat mahdollisuudet kehittyä jäätelömarkkinoilla.

Kuva: YLE

Toimitusjohtaja Peter Ingmanin mukaan markkinatilanne ei suosinut Ingmanin kokoisia yrityksiä.

- Tilanne, joka vallitsee markkinoilla, suosii joko pieniä paikallisia yrityksiä tai sitten oikein suuria, joilla riittää rahkeet ihan täysimääräisesti kilpailla kansainvälisesti. Ajan henki on yritysten välinen konsolidointi. Se ei ole ainoastaan jäätelöalan tai Suomen ilmiö, sitä tapahtuu kaikkialla. Tämä oli yksi askel siihen suuntaan, Peter Ingman toteaa.

Unileverin maajohtaja Kalle Järvinen sanoo, että jäätelöt ovat yksi Unileverin merkittävimmistä kasvualueista.

Ingmanin jäätelöliiketoiminnan liikevaihto oli viime vuonna noin 70 miljoonaa euroa ja yritys työllistää noin 700 työntekijää.

Ingmanin päätoimipaikka on Sipoossa, jossa sijaitsee myös yhtiön tuotantolaitos. Ingman toimii lisäksi Ruotsissa, Baltian maissa ja Valko-Venäjällä. Ingmanin jäätelöistä osa valmistetaan Suomen ulkopuolella, mutta liikevaihdosta suurin osa tulee Suomesta.

Ingmanin työntekijöiden kohtalosta ei ole vielä tehty päätöksiä.

- Ingmanin ja Unileverin välinen kauppa on tarkoitus saada päätökseen ensi vuoden alkupuolella. Siihen asti olemme kilpailijoita, joten emme voi edes tehdä yhteisiä suunnitelmia, sanoo Peter Ingman.

Ingmanin jäätelöbrändien Peter Ingman uskoo säilyvän.

- Olisin erittäin yllättynyt, jos klassikkomme - kuten Kingis ja Jättis - häviäsivät.

Ingman jaettiin vuonna 2006 kahtia jäätelöliiketoimintaan ja meijeriliiketoimintaan. Ruotsalais-tanskalainen Arla osti Ingmanin meijeritoiminnasta kolmasosan marraskuussa 2006 ja loput 70 prosenttia kesällä 2008. Nyt sovittu kauppa vaatii vielä kilpailuviranomaisten hyväksynnän.